Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
8 février 2016 1 08 /02 /février /2016 12:10
Săptămâna unui sfert de veac de stabilitate

TEXT SCRIS PENTRU DESCHIDE.MD

A fost o săptămână mai calmă. Deşi nu mai ştiu dacă mai poate ceva fi numit calm în Moldova... Adică, staţi puţin? Am zis „în Moldova”? Eroare! Corect ar fi să spunem „în spaţiul mediatic sau într-un perimetru bine delimitat din jurul instituţiilor guvernamentale”. În restul ţării e calm. Lumea îşi caută de treabă. Încearcă să se descurce într-un fel sau altul. Rândurile de la birourile de stare civilă o demonstrează. Ce bine a greşit acel care a scris pe eticheta pentru mere: „Moldova. Gust de-o-sibit”... Cel mai simplu e să vii cu acuzaţii de genul „mămăliga nu exploadează”, dar şi aici am greşi... Eu cred în înţelepciunea colectivă a poporului. Uite, dacă i-ai lua pe fiecare în parte... mdeh... avem cu ce-am rămas, dar instinctele de supravieţuire încă nu dau greş.

Oamenii noştri au învăţat un lucru: oricare nu ar veni la putere, tot de ei se vor lua... Şi rabdă. Până la un punct. Iar când nu mai pot răbda, ori nu mai vor (Iată deci revolta moldoveanului! Să te cari! Să te rupi! De pământ, din loc, în două...), pleacă... Şi acasă? Ce, acasa? E cum a mai fost... De 25 de ani. Şi asta-i problema. Vin ai noştri, pleacă-ai noştri... Toate bune, dar acei câţiva tâmpiţi din perimetrele enunţate mai sus chiar pot să ne ducă la pierzanie.

LA LIMITA DE JOS A PROSTIEI Instigările la ură şi violenţă care s-au tot intensificat pe parcursul ultimului timp încep a se materializa... În casa lui Drăguţanu s-a aruncat cu o grenadă. FB s-a umplut cu comentarii aiurea de genul "e o înscenare pentru ca Drăguţanu să rămână guvernator"...

Hoooo, trrrrrr!, oameni buni, s-a aruncat o bombă în casa unui om! Nu contează cine şi pentru ce anume a făcut-o. Contează că s-au creat premise ca "aruncatul de grenade" să devină un instrument POSIBIL şi REALIZABIL... Putea să nu fie "grenadă", putea să nu fie nimic, doar un fals media, putea să fie pusă chiar de Drăguţanu în persoană. Nu are nici cea mai mică importanţă! Important este faptul că acest lucru a intrat în instrumentariul (fie el şi doar discursiv) posibilului... Iar acest lucru este deja o schimbare. Faţă de acei 25 de ani de până acum.

Şi aceasta este, cred eu, cea mai importantă noutate a săptămânii. Căci restul sunt dor variaţii ale aceluiaşi scenariu de doi bani. Ne amuzăm şi noi de originalitatea decorului, de mici schimbări de stilistică... Să vedem:

GHINZILE SUNT SCOASE DIN SCORBURĂ Oamenii lui Filat sunt scoşi din funcţii şi alţii, oamenii „majorităţii”, vin în loc. Întotdeauna aşa s-a întâmplat. Nimic nou.

FILAT SE PLÂNGE LA CEDO Avocaţii lui Filat au zis că au trimis plângere. CEDO a confirmat recepţia ei. Nimic nou. Banal. Într-atât de banal încât vă scriam acest lucru imediat dupa arestarea lui Filat. Şi ştiţi ce e hilar? Filat atacă Moldova! Nu pe Plaha. Şi ghiciţi, cine va plăti dacă Filat cere despăgubiri?... Iar el le va cere, cu siguranţă!

BAŞTOVOI Tragedie. Eu nu judec. Nu ştiu ce s-a întâmplat. Dar mă gândesc la sutele, miile de cazuri similare. În familii care se scriu în buletin diferit de „BAŞTOVOI” şi despre care nu scrie nimeni. De 25 de ani... Şi ce?...

TREI LUNI FĂRĂ CONTROALE Cică pentru ca businessul să meargă mai bine. O fi. Dar explicaţi-mi, vă rog, de ce prima întrebare care mi-a trecut prin cap sună astfel: „Interesant, ce au de gând să fure în aceste trei luni? La ce le încurcă controalele?”

MĂTĂSARU ARESTAT Spectacolul cu arestul lui Mătăsaru e de prost gust. De la şi până la. În absolut toate componentele lui. Într-o ţară în care bunul simţ a dispărut cu desăvârşire nici nu putea să se întâmple altfel.

DORIN BATMAN Demult tot repet şi vă rog să mă iertaţi dacă v-am ros urechile cu această aserţiune: cred că cea mai caracteristică trăsătură a politicienilor de la noi este lipsa totală a simţului ridicolului. După publicarea unui dosar în presă despre familia Chirtoacă şi bâlbâielile edilului în retur, primarul o fi vrut să-şi mai ridice reitingul. Şi s-a căţărat dupa el pe un panou publicitar. Cică l-a salvat. Pe băiat, căci reitingul nu-l ridici cu una cu două... Iată, de exemplu: Wi-Fi în trolee. Lucru bun? Nu ştiu. Cert este că e total inutil. Şi ridicol.

Ce să vă mai zic? Iată undeva în altă parte se întâmplă lucruri din domeniul normalului: Preşedintele Comisiei pentru piaţa financiară şi de capital din Letonia, Kristaps Zakulis, și-a dat demisia, după ce s-a adeverit că trei instituții bancare letone au fost implicate în jaful de miliarde din Republica Moldova. În România demisionează Procurorul General pentru faptul că a folosit nejustificat coloana de maşini oficiala... La noi? Nimic... Ah da, avem „societate civilă”! Numai că în această săptămână cam 2/3 din "activiştii" noştri de frunte au dat o raită pe la Moscova...

Între timp scandalurile şi dezvăluirile schemelor de corupţie cad ca merele lui Newton. Ne cad nouă în cap. Ar trebui să inventăm şi noi niste legi universale ceva, până nu ne-a ameţit de-a binelea...

 

Imagine: Salvador Dali, "Melting Watch", 1954

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher