Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
7 décembre 2015 1 07 /12 /décembre /2015 12:35
Săptămâna în care am aflat că uşile sunt închise

TEXT SCRIS PENTRU DESCHIDE.MD

După săptămâna care a trecut, numai optimiştii inconştienţi (îi vom numi astfel, politic corect, pentru a nu le spune „nebuni”) mai cred în vreo instituţie statală din Republica Moldova... Să începem însă, tradiţional, cu ceva veşti bune.

MĂMĂLIGA DE VARŞOVIA În primul rând aş dori să vă vorbesc despre Mămăliga de Varşovia. Vinerea trecută unul din editorii Mămăligii şi redactorii sitului cu acelaşi nume, Teodor Ajder, venea la Paris cu o valiză întreagă de reviste şi organizam împreună o lansare în incinta Ambasadei Republicii Moldova. Despre lansare nu prea aş dori să vă spun ceva anume acum, în afara faptului că acei care au ratat-o au avut mult de pierdut! Impresionanta revistă (de fapt, ei au numit-o „revistă”, dar e un veritabil almanah! 260 de pagini!) merită citită pentru delectarea simţurilor şi cumpărată (pentru susţinerea proiectului!). Pentru mine calitatea acestei publicaţii, ceea ce am ţinut în mână, a fost o adevărată surpriză. Să sperăm că va exista şi un număr 2!

28 AU RATIFICAT Iată că şi ultimul stat al UE a ratificat Acordul de Asociere cu Moldova! Am avea motive să ne bucurăm. Rămâne să vedem dacă va supravieţui UE şi dacă nu-l va dez-ratifica Moldova... Nimic mai sigur în ziua de azi. De ce zic asta? Cu Moldova nu cred că ar trebui să explic, dar UE, de la atacurile din Paris, comite eroare după eroare şi consecinţele acestora pot fi fatale pentru Uniunea propriu-zisă. A negocia cu Putin... Mai ales acum... Bine-a zis care-a zis: qvi bono?

ZIUA ROMÂNIEI Pe 1 Decembrie am sărbătorit. Iar Timofti a trimis o felicitare pentru Johannis. Dacă citim atent ce spune – „la 1 decembrie 1918, Basarabia se afla deja în componența României, prin votul istoric al Sfatului Țării de la 27 martie 1918, ceea ce reprezintă pentru noi, urmașii marilor noștri înaintași, un mare motiv de mândrie” – ne dăm seama că Timofti cel puţin nu-i nebun.

A PLECAT RIAZANOV Rusia ne devine din ce în ce mai străină... A murit Riazanov. Fimele lui le cunoşteam cu toţii. Toţi acei din generaţia mea. A plecat nu doar un regizor plin de geniu, dar şi un cetăţean curajos: Riazanov a fost unul din puţinii care au avut curajul să se opună putinismului promovat de către clanul Mikhalkov...

În rest, ce mai poţi să crezi în ţara asta?

TIMOFTI NU VREA MOFTURI Timofti i-a mai chemat o dată pe reprezentanţii partidelor la „consultări”... Degeaba. Ei nu se înţeleg şi gata. Timofti s-a supărat şi s-a dus în Franţa. Să asculte despre ecologie, care, iată, devine astăzi cel mai puţin supărător subiect de pe glob... Ecologia cu ecologia, dar în ecosistemul nostru politic, Guvernul pare să fie o specie deja dispărută.

AVENTURILE RUŞILOR ÎN MOLDOVA Între timp, Dodon îi dă bătaie cu putinismul. În Moldova a venit nimeni altul decât Mironov şi s-a oploşit la Congresul socialiştilor şi în Găgăuzia. Şi de ce nu ar veni la noi Mironov, dacă Narâşkin merge chiar în UE (să mai reamintim că Dumnealui face parte din black-lista occidentalilor cu restricţie de circulaţie?), adică în România?...

VAI, SĂRMANUL FILĂŢICĂ Să fiu înţeles corect: eu nu sunt de acord cu tratamentul (dacă este adevărat ceea ce se scurge în presă) de care „se bucură” Filat în detenţie. Numai că aici e raţiune pură şi nu există empatie. Pentru ca să aibă sorţi de izbândă o grevă a foamei, e nevoie de compasiunea maselor. De unde compasiune pentru Filat?... El beneficiează de tratamentul unui sistem la edificarea căruia a contribuit din plin. În rest, da: sistemul nu-i bun deloc.

DOAR 19% Iată că şi a doua rândunică de la DNA a trecut Prutul. Să ne evalueze instituţiile. Ei şi? Adică să ne spună că totul e rău şi chiar foarte rău. De parcă noi nu am fi ştiut-o. Dar ni se pun tot noi şi noi „fapte” în faţă. De parcă ar mai fi nevoie de dovezi... CNAM (asigurările medicale) a fost devalizat, Moldova-Gaz e un adevărat cuib de bandiţi, Plahotniuc controlează procurorii... Iar din Acordul de Asociere, cică doar 19% din cele prevăzute sunt aplicate. Bună evaluare şi aceasta: suntem un stat în care 81% nu funcţionează.

UŞI ÎNCHISE Una din cele mai eficace măsuri de redobândire a încrederii populaţiei pentru oricare putere este o transparenţă maximă în toate. Şi cu cât mai mare este criza de încredere, cu atât mai multă transparenţă este necesară. Chiar peste limitele obişnuite. În Moldova totul se face pe dos. PD, PL şi PCRM votează audieri cu uşile închise. Cică se discută „secret de stat”. Ce secret mai poate exista în această ţară?!

ŞERIF CÂŞTIGĂ campionatul în Transnistria. Nu acel al fotbalului, ci acel al alegerilor. Ori poate în Moldova întreagă? Ori poate totuşi e doar fotbal? Dar cine e pe post de minge? Între timp,Muntenegru intră în NATO. O ţară mică...

FĂRĂ SFÂRŞIT Şi nu se întrevede nimic bun. Nici în viitorul cel mai apropiat, nici în acel mai îndepărtat. Fiindcă atunci când distrugi sistemul educaţional pui pe brânci totul! A fost publicat un raport. Cine înţelege – pricepe. Educaţia nu mai serveşe drept mecanism de ascensor social, ci a devenit un lux. Un business precum oricare altul. Efectele nefaste ale acestei stări de fapt le simţim deja, dar cel mai rău este că se pune o cruce groasă pe orice speranţă ca lucrurile să se schimbe cumva în viitorul tangibil...

Miliardul furat? Corupţie?... Nimic mai firesc în condiţiile actuale. Şi acesta e doar începutul.

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher