Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
28 décembre 2015 1 28 /12 /décembre /2015 10:23
Săptămâna celei mai lungi şi mai negre nopţi

TEXT SCRIS PENTRU DESCHIDE.MD

Vă scriu acest text în ajun de Crăciun atunci când gândurile ar trebui să-mi stea în altă parte, la lucruri luminoase, şi spiritul să-mi fie programat pe aşteptarea de minune. Discutam ieri cu un coleg de la birou. Nu, el nu are nicio treabă cu Moldova şi năpastele noastre îi sunt necunoscute. El este francez şi le are pe ale lui… Discutam cu colegul meu despre faptul că anul acesta perioada din ajun de Crăciun e oarecum bizară. Lipseşte ceva esenţial: a dispărut acea certitudine naivă că miracolul se va întâmpla. Suntem dominaţi de o stare de nelinişte generalizată pentru viitor… Fiecare cu metehnele lui, dar această presimţire a pericolului transpiră de peste tot.

Şi cum acest text va apare în chiar ziua de Crăciun, vă doresc tuturor, dragii mei, un singur lucru: ca acea speranţă în minune, în lumină, speranţă de pace (în absolut toate înţelesurile acestui cuvânt) să reapară cât mai curând! Haideţi să ne aducem aminte că lumea aceasta pe dragoste e zidită. Nu, frumuseţea nu va salva lumea! Dar dacă dragoste nu e, nimic nu e. Lumină şi dragoste vă doresc tuturor!

Nu pot găsi acum niciun element de tranziţie, de aceea voi fi nevoit să trec brutal la evenimentele care au dat năvală peste noi şi la o realitate în care dragoste e prea puţină:

CEA MAI LUNGĂ NOAPTE În timpuri mai vechi, ecoul cărora mai este viu, lumea aştepta îngrozită venirea nopţii. Noaptea porneau strigoiii la vânat. Maşini negre („voronki”) şi camioane pe care scria „Pâine” străbăteau oraşele, iar oamenii aşteptau tremurând în case, pândind paşi de ciubotă şi bătăi în uşi şi se rugau, atunci când le auzeau apropiindu-se, să nu se oprească în faţa uşii lor… Este primul gând care m-a străbătut atunci când am citit despre declaraţia lui Plahotniuk făcută la 3h00 de noapte. Nu contează ce anume declara, nu contează conţinutul, intenţiile şi restul... Faptul că a fost făcută în toiul nopţii, timpul strigoilor, mi-a trezit un dezgust total şi o respingere cvazi fiziologică. Nu mai are importanţă dacă a fost Plahotniuc la Moscova ori ba (deşi se pare că a fost). Simbolistica e prea puternică. Şi în cazul dat e mai presus decât orice raţionament.

CEI 14 PCRM-ul a pierdut din deputaţi, care au trecut sub comendamentul strigoilor. Ce să mai comentezi aici?...

ÎN SFÂRŞIT, AU FĂCUT O MIŞCARE! În chiar ziua care a urmat, Timofti îl desemnează pe Ion Sturza drept candidat la funcţia de Premier. Jocul a început. Da, se joacă şah. E un joc în care albii au început, dar ei credeau că joacă golf şi au fost imediat depăşiţi de negri. Acum se mai limpezesc apele şi se întrevede clar cine şi de partea cui joacă. Ziceam mai înainte că ne jucăm de-a geopolitica. Faptul că Timofti a fost susţinut imediat de către occidentali atunci când declara că se fac presiuni asupra lui, a clarificat multe. Acum, cel puţin, avem un reper mai sigur. Şi o dâră de speranţă. Dacă occidentalii au început a mişca şi ei figuri (în sfârşit!) atunci avem şanse că se va urni şi carul din loc. Forţa lui Putin rezidă în viteză. Forţa occidentalilor rezidă în... forţă! În forţa instituţiilor. Elefantul mişcă mai greu decât un şacal, dar dacă mişcă atunci nu-l opreşte nici o haită de ţâncani... Iar acest lucru ar trebui să-l înţeleagă (dar eu sunt sigur că-l înţeleg!) în primul rând dulăii din turmă. Băieţi, e timpul să părăsiţi corabia! Nu există certitudini că Sturza va fi ales de către Parlament. Dar ceva mă face să cred că anticipate nu vom avea. Inclusiv aceastăscurgere „întâmplătoare” de informaţie despre un sondaj de uz intern care arată că cele 3 formaţiuni AIEiste nu ar trece în Parlament în caz de scrutin. Parlamentarii sunt strânşi la gard: Timofti vine cu un candidat fără afiliere politică, vădit susţinut de occidendali (oricât nu s-ar strădui unii să insiste pe trecutul său, faptul că Sturza îşi are afacerile în România şi nu la Moscova este o realitate). Acum, dacă te numeşti „pro-european”, ce faci? Apropo, eu sunt destul de rece în ceea ce priveşte canditatura lui Sturza. În primul rând, fiindcă principial sunt împotriva oamenilor de afacere în politică. În al doilea, fiindcă nu-mi plac foştii, or Sturza a mai fost Premier. Dar, vorba veche: când nu-i mai buin, e bun cum este...

MAIA A GĂSIT MIEREA Maia Sandu, vine în sfârşit şi ea cu mult aşteptata iniţiativă de lansare a unui partid. Nu mă înscriu printre admiratorii ei. Am criticat destul de vehement ( vedeţi aici, de exemplu) personajul dat atunci când era „în pâine” şi nu am obiceiul să-mi întorc sumanul pe dos. Dar este şi aceasta o mişcare de şah. Nu pentru perioada imediat următoare, ci pentru alegerile din... 2018! Debusolantă este doar afirmaţia ei referitor la anticipate, căci ea oricum nu reuşeşte să prindă trenul. Dar s-o lăsăm pe seama discursului ideologic (na, nu poţi spune că ăştia de azi nu trebuie schimbaţi când vii cu o iniţiativă de a-i schimba), ori prostiei, ceea ce nu poate fi exclus.

TRANSNISTRIA ÎN EUROPA Europenii le propun Transnistriei să facă parte din acordul de liber schimb. Prima reacţie e să sari la pod de indignare, dar să ne amintim de joc. De marele joc. Aici se joacă şah şi nu de-a ţurca cu tancurile. Problema e că nu mai jucăm noi. Dacă nu i-am integrat noi în Moldova, îi vor integra europenii în Europa. Şi nouă poate să nu ne placă. Dar noi nu mai contăm.

SANCŢIUNI IMPOTRIVA RUSIEI Sancţiunile împotriva Rusiei sunt prelungite. Chiar dacă Rusia bombardează intens Siria, chiar dacă Putin aparent a câştigat câteva bătălii (inclusiv în Europa), elefantul a mişcat. Nervozitatea putiniştilor se simte din ce în ce mai mult. Şi ei ripostează în singurul mod ştiut: cu armata. Au mai ocupat o localitate în Ucraina, bombardează din ce în ce mai intens Siria... Dar iată că ONU a lansat un plan de pacficare a Siriei, votat inclusiv şi de ruşi. Încă o victorie a lui Putin? Nimic mai sigur. 2016 va fi un an crucial...

NERVOZITATE LA PUBLIKA TV Dacă mesajele postului de televiziune far al lui Plahotniuc erau orientate până acum, jucând mai mult pe partea de adevăr care poate fi relatată (deşi adevărul parţial este cea mai perversă modalitate de manipulare), de când cu numirea lui Sturza, Publika TV a luat-o razna rău de tot. Au trecut la minciună crasă. Au deturnat într-un prim timp o declaraţie a ambasadorului american, care, bineînţeles, nu a întârziat sa le riposteze. Apoi au falsificat nişte materiale despre Sturza, filmând la Pănăşeşti declaraţii ale „consătenilor” candidatului la premierat. E semn bun şi acesta. A secat fântâna adevărului. Iar minciuna mai devreme sau mai târziu devine evidentă.

Cam atât. Din păcate, atunci când marii se ceartă, zboară penele de pe cei mici... Leul moldovenesc tot scade. ANRE tarifele nu le ieftineşte... O noutate m-a amuzat: cică Guvernul prevede pentru 2016 un salariu mediu de tocmai 5050 lei. Vedeţi mai sus ce ziceam de adevărul parţial. O fi salariul mediu în creştere, dar pe mine mă interesează salariul (iar mai precis venitul, pentru a nu uita de pensionari) MEDIAN în Moldova! (venitul median este suma care împarte populaţia exact în două: jumătate primesc mai puţin, iar altă jumătate – mai mult). Într-o societate sănătoasă, venitul mediu şi venitul median nu sunt prea departe. În Moldova e o mare necunoscută... (eu nu am găsit niciodată date despre venitul median... dar poate am căutat rău?)

Cam atâtea am avut a vă spune în acestă zi de Crăciun. Ne auzim la anul! Sărbători luminoase vă doresc! Şi nu uitaţi de chestia aia cu dragostea. E important, să ştiţi!

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher