Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
23 novembre 2015 1 23 /11 /novembre /2015 14:05
Săptămâna în care s-a tras cu AK-47 în Paris

TEXT SCRIS PENTRU DESCHIDE.MD

 

„Pe timp de război fiecare zi care se scurge îşi reclamă lotul său de victime...” Cu această frază începeam editorialul de vinerea trecută...

Ceea ce s-a întâmplat în noaptea de vineri spre sâmbătă la Paris nu poate fi calificat drept uman. Ori poate doar numai uman şi poate fi. Ce altă fiinţă în afară de om mai poate fi capabilă de asemenea acte?

Mă credeţi ori ba, dar cuvintele nu se leagă... Nu reuşesc... Încerc, dar am exact o oră de când am început acest text. Pentru tot ce s-a întâmplat, dar mai ales pentru toate câte se vor întâmpla de acum înainte, nu am decât cuvintele de la un hashtag bine cunoscut: Not in my name!

Poate peste câteva zile emoţiile se vor mai estompa şi voi putea pune pe hârtie tot ce se ascunde în spatele acestui Nu în numele meu.

Pâna atunci însă, vă rog de mă iertaţi... Şi da, încă ceva: să nu credeţi televiziunile. O regulă simplă: cu cât mai mult patos – cu atât mai puţin adevăr... Nu ne este frică! Da, durerea, şocul e mare... Suntem cu toţii îngrijoraţi, debusolaţi... Dar nu ne este frică! Eu nu am auzit pe nimeni să spună că îi este frică. De frică am auzit doar de la televizor. Nu este o noutate. În momente de mare cumpănă iese în vileag esenţa fiecăruia. A oamenilor, instituţiilor, popoarelor întregi...

Dacă citiţi în franceză, puteţi vedea şi acest text de pe blog. Dacă nu, cel puţin titlul îl veţi înţelege cu suguranţă: Je t’aime, Paris!

Nu vroiam să vă scriu astăzi. Nici nu prea am urmărit ce s-a întâmplat în Republica Moldova. Dar oare s-a întâmplat ceva? Poate a fost ales un nou Guvern? Ori s-a găsit miliardul? Ori s-au deturnat Alpheusurile și Peneusurile justiţiei moldoveneşti peste grajdurile puturoase ale corupţiei? Nimic din toate acestea! În schimb, aflăm că BNM, acea fără cap, căci nu se găseşte candidat pe măsură (săracă ţară, săracă, nu mai nasc la Moldova oameni...) ne spune că vom plăti noi miliardul furat de ei. Dar să nu-mi ziceţi că acest lucru este o noutate. Ori poate consideraţi noutate afacerile bine construite şi aranjate de la Moldatsa dezvăluite de ZdG? (Ştiti, compania aia din cauza căreia am riscat să rămânem fără spaţiu aerian?) E o noutate? Nu mai spuneţi!...

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher