Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
9 novembre 2015 1 09 /11 /novembre /2015 12:34
Săptămâna în care am ars. COLECTIV

 

TEXT SCRIS PENTRU DESCHIDE.MD

E greu să scrii ceva despre săptămâna care a trecut… Imaginaţia nu este capabilă să refacă filmul acelui calvar… COLECTIV. Simbolistică macabră… Cei mai aprigi s-au grăbit a acuza „politicienii” şi aşa numitul „sistem”. Dar, fără a-i disculpa pe „politicieni”, culpa lor fiind, prin definiţie, incontestabilă şi înscrisă în CV-ul lor, precum păcatul primordial, din chiar momentul în care ajung la putere, responsabilitatea este în primul rând COLECTIVă! Ce încercăm de fapt să facem prin proteste? Să ne cumpărăm o conştiinţă? Pun punct aici, pentru a nu mă îngloda în reflecţii din cauza cărora riscă să se abată, gratuit, fulgerele indignaţilor şi asupra mea.

Eu nu sunt adeptul democraţiei stradale şi, recunosc, îmi vine greu să găsesc justificări pentru manifestaţiile din acest moment din România. Un marş al solidarităţii? Fie. A fost şi la Paris, de exemplu, după tragedia „Charly Hebdo”. Legitime şi nobile porniri. Dar eu nu înţeleg ce-i cu chemările astea la revoluţie... Eu înţeleg mişcarea „Salvaţi Roşia Montana” şi manifestările de atunci. Am şi participat. Înţeleg şi protestele din 2009 de la Chişinău, când s-a atentat anume la procesul electoral. Am participat şi la ele. Restul le înţeleg mai puţin. Revoluţie impotriva la ce anume? Şi cu votul ce faceţi? Deşi, dacă altfel nu se poate... Manifestări şi „revoluţii” au mai fost şi au fost pe ambele maluri ale Prutului. Ce a urmat o ştim cu toţii. Pe malurile Bâcului ele sunt chiar un adevărat instrument. Mdeh, aici se lucrează cu tehnologii, profesionist, nu foaie verde trei lămâi, ca la Bucureşti! Unii chiar îşi câştigă binicel „pâinea” cu astfel de activităţi.

Astăzi avem, de facto, câteva zeci de mii care reuşesc să-l demită pe Ponta, scurtcircuitând procesele democratice (să reamintim că Parlamentul, ales de popor, a refuzat să-i fie ridicată imunitatea la cererea DNA-uilui). Nu am niciun regret pentru Ponta ori oricare alt politician care va să mai cadă. Să cadă! Dar întrebări rămân... Am un vag, dar din ce în ce mai pronunţat sentiment că ceva nu e „cum trebuie”, poate ceva mai multe certitudini despre cum ar trebui să meargă lucrurile, dar o opacitate practic totală în ceea ce priveşte felul de a ajunge la acel „cum trebuie”. Poate de aici apar şi protestele.

BÂLBÂIALA Totuşi reacţia politicienilor români a fost destul de promtă. Au căzut capetele „ţapilor ispăşitori” la timp, au apărut declaraţiile de rigoare, a fost decretat doliu naţional... Ai noştri s-au bâlbâit. Literalmente. Vorba lui Timo(f)ti: dacă nu-i, atunci nu-i. Poate că el zicea de vre-o indicaţie ceva, un ordin, să vină ceva de la careva. Noi însă înţelegem ce dorim.

SEXTAPE Practic concomitent cu tragedia bucureşteană (cu doar câteva ore înainte) a fost aruncat pe un site porno un filmuleţ (de fapt, coge film!) cu Filat în plină desfăşurare a... Eu m-am prins destul de târziu, la drept vorbind, căci am avut nevoie de ceva timp ca să înţeleg la ce anume face aluzie newsfeed-ul de pe Facebook. Ceea ce m-a surprins însă este cât de rapid s-au „documentat” (indicând chiar şi minutele la care Filat vorbeşte la telefon cu ditamai Preşedinţi de ţări) apărătorii moralităţii neamului. Am aşa o întrebare: da voi de unde aţi aflat atâtea detalii? Pe ce situri vă curg mucii?! Şi încă o observaţie: în Franţa e în plină desfăşurare un alt scandal cu o înregistrare video: atacantul vedetă de la Real Madrid, Benzema, stă la dubă acum, implicat într-o afacere de şantaj cu un sextape în care ar figura Valbuena, un alt jucător al naţionalei franceze. Simţiţi diferenţa? În Franţa, justiţia caută intens cine a încercat şantajul! Şi asta e cheea scandalului. Iar filmuleţul nu a fost masiv difuzat.

DIFUZORUL Apropo, presupusul difuzor al compromatelor, Usatâi, zice că nu el a difuzat, ci Shor. Şi a şters-o de urgenţă la lecuire. Lumea zice că chiar o fi bolnav. Dar eu i-aş recomanda să aleagă pentru lecuiri de tot soiul alte direcţii. Dacă până şi Kobzon, persona non grata în occident, a încercat să meargă la doctor într-acolo, ma întreb: ce caută Usatâi la Moscova? Ori el beneficiază de un tratament mai special decât însuşi Kobzon?... Căci cu banii parcă nu ar duce-o rău.

COALIŢII Cică PCRM ar fi devenit pro-european! Nici mai mult, nici mai puţin. Dar ei nu sunt la prima „europenizare”. Dacă în 2001 câştigau detaşat alegerile cu un mesaj clar„Back to USSR!”,în 2005 îşi întorceau deja vesta: până şi Le Monde scria câ a câştigat un partid „pro-european” (ceea ce, în treacăt fie spus, spune mult despre nivelul expertizei la acest cândva reputat, anume pentru expertiză, cotidian francez). Mai târziu, în 2009, deveneau din nou pro-ruşi. Astăzi, suntdin nou „pro-europeni”. Ce amplitudine, Dom’lor! Să zbori din scrânciob, nu alta...

REPUBLICA BUGEAC Între timp, presa din Rusia anunţă o nouă regiune separatistă cu participanţi din înalte cercuri moldoveneşti. Care neagă. Mă rog... O fi, ori nu o fi, dar Rusia continuă să sape...

USM CERE UNIRE A aprărut şi un comunicat de la Uniunea Scriitorilor. Se află şi pe situl oficial al organizaţiei. Dar fără semnături. Probabil a fost votată în unanimitate. Nu ştim. Nu este menţionat.

SCUMPIRI Electricitatea se va mai scumpi. Aşa zice ANRE şi au mai cooptat şi un cabinet internaţional de renume, KPMG, s-o spună. Tot un cabinet internaţional de audit, Grant Thornton,audita şi cele trei bănci prin care s-a scurs „miliardul”. Reprezentatul lor, Monsiu Bridé, devenea ulterior Ministru al Economiei... Ia, mărogel, mai lăsaţi-mă cu „audituri” din astea! Cine plăteşte – acela comandă muzica... Punct.

Cam atât... au mai fost câteva noutăţi demne de a fi menţionate, cum ar fi catastrofa aeriană din Egipt, sau denunţarea „laundromatului moldovenesc”, chiar în Rusia!, şi în care este implicat Moldinconbanc-ul... Dacă e să dai lovitura, atunci să fie totală!

Aş încheia cu un gând: politic vorbind, PLDM ar fi putut ieşi relativ onorabil, şi AIE odată cu el, din tot balamucul acesta. În mod normal, ei ar fi trebuit să convoace un congres ceva, conform statutelor, şi să-l dea afară din PLDM pe Filat. Dar s-a procedat altfel. Şi toată lumea înţelege de ce s-a întâmplat cum s-a întâmplat. Căci la noi nu există politică. E o răfuială de clanuri mafiote şi niscaiva geopolitică, cum fără ea?...

Nu ştiu cum vă simţiţi Dumneavoastră, dar când mă gândesc că vine iarna... Brrrr! Mă ia frigul chiar şi de la distanţă. De-ţi vine să ieşi în stradă la protest, nu alta...

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher