Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
16 novembre 2015 1 16 /11 /novembre /2015 12:39
Săptămâna cu tarife excesiv de mari

TEXT SCRIS PENTRU DESCHIDE.MD

Pe timp de război fiecare zi care se scurge îşi reclamă lotul său de victime... Săptămâna care a trecut, în fiecare zi, am reactualizat cifra morţilor de la Colectiv. Joi seara erau 54. Deşi mai corect ar fi să utilizăm o altă formă a verbului: Joi seara ERAM 54. Oare când va încremeni acest contor?... Cu toate acestea, viaţa continuă şi noutăţi (una mai bună decât alta, mde, că de aia sunt noutăţi) se succed zi după zi...

FAQ FULE Fule îi întreabă pe guvernanţii noştri dacă ei ştiu ce-i asta „guvern proeuropean". E, cred, cea mai directă şi mai dură critică la adresa oficialilor moldoveni pronunţată, de această dată fără niciun menajament de niciun fel, de către un oficial din occident... Numai că domnul Fule face o eroare: înainte de a ajunge la „proeuropean", el ar trebui să-i întrebe pe haiducii de la noi ce-i asta „guvern"... Ţinând cont de faptul că bătaia de joc de toate instituţiile statului continuă, nu cred că „ai noştri tineri" înţeleg această noţiune. Comparaţi cu timpul de care s-a avut nevoie în România pentru a desemna un nou Premier după demisia lui Ponta (nu discutăm şi nu contează candidatura, deşi s-au vehiculat mai mutle nume. Altceva ne interesează aici: instituţiile şi funcţionarea lor)... Cum să nu fii de acord cu unioniştii în aceste condiţii?

BN(I)M(ENI) Comisia a zis că din toate candidaturile prezentate la concursul pentru postul de cap al Bancii Naţionale niciuna nu-i bună! Adică deloc-deloc... Nici chiar Negruţă. Criză de şefi, Dom'lor! Dar las' că vine el Candu şi mai salvează odată ţara! Cică zice că va fi nevoit să desemneze el o candidatură... La urma urmelor bagă ei pe cineva interimar... Şi Lupu' sătul şi... nu, oaia e dusă la abator. Conform statutelor şi rapoartelor de audit internaţional.

ABATORUL ANRE(GIMENTAT) „Ziarul de Gardă" ne explică de ce îi doare-n cot pe ANREiştide mărirea tarifelor. Eu am o propunere: fiecare din baieţii ăştia şmecheri să trăiască câteva luni cu 1000 de lei (moldoveneşti!) pe lună (cam cât e o pensie). Apoi să discute tarife. Cine are gât (indiferent de naţiune şi funcţiune, se referă şi la emisarii „europeni") să le apere deciziile – vă rog la aceeaşi strungă! Se pare că altfel nu ajunge la tărtăcuţa lor...

IOHANNIS ZICE „NIET"! Iohannis a zis că nu le mai dă bani celor care nu ştiu ce înseamnă „guvern proeuropean". Proeuropenii nu sărbătoresc cea de-a 98-a aniversare a „Marii Revoluții Socialiste din Octombrie". Apropo, ANRE poate mari tarifele de câte ori vrea, dar dacă nu vor fi bani de pensii, nu vor fi bani nici pentru electricitate. Simplu, nu? Ştiţi ce înseamnă „opaiţ"? Întrebaţi de bătrâni. Unii dintre ei mai ţin minte.

CC ZICE DA Curtea Constituţionala le zice DAdaiştilor că pot iniţia referendumul referitor la alegerea directă a Preşedintelui de către popor (de parcă nu am avut deja unul cu 5 ani în urmă). Dacă pot, bineînţeles.

SONDAJUL NOSTRU Aşa dar poporul a răspuns (adică nu chiar toţi, ci doar acei întrebaţi şi respectând marja de eroare conform metodologiei): în caz de alegeri, Dodon cu Usatâi ar ieşi fruntaşi. Dar nu asta e cel mai grav: cică 70% consideră că o situaţie economică bună este mai importantădecât democrația. Explicat mai pe înţelesul tuturor, 70% ar schimba posibilitatea de a alege pe cârnaţ ieftin... Tristă constatare... Pentru o bucată de cârnaţ renunţi la posibilitatea de a schimba ceva (să zicem mică, să zicem complicată şi neclară, dificilă chiar, dar totuşi posibilă!), apoi nu mai primeşti cârnaţ, dar să schimbi ceva nu mai poţi nimic. Nu există dictatură şi bunăstare economică concomitent. Poate doar pentru o perioadă relativ scurtă de timp. Tiranul iluminat este la fel de rar precum lupul vegetarian ori... PCRM-istul proeuropean. Bunăstarea economică duce inevitabil la democraţie. Dictatura – la sărăcie. Ce duce la dictatură? Nici bunăstarea şi nici sărăcia. Doar ignoranţa. Restul conecţiunilor le faceţi singuri. Nu-i matematică superioară.

Cam atât. La Chişinău vine o delegaţie NATO. Dodon fuge imediat la Moscova. Simbolistică locală care explică multe din câte se întâmplă astăzi în Moldova...

O săptămână frumoasă vă doresc. Fără noutăţi. Şi fără cifre noi.

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher