Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
19 octobre 2015 1 19 /10 /octobre /2015 13:48
Săptămâna în care butoiul de stejar a fost dat în beci

TEXT SCRIS PENTRU DESCHIDE.MD

Ziua în care scriu această sinteză a încăput toată săptămâna. Ce zic eu? Nu săptămâna, ci 6 ani de AIE-uri! Dar cum nu încap ei aici, în sinteza mea, am să vă scriu doar despre aceste şapte zile.

Iniţial am vrut, precum obişnuiesc s-o fac de ceva timp, să vă scriu şi ceva despre bine. Dar până la urmă şi aici a ieşit cu scandal...

RĂZBOIUL FESTIVALURILOR Atunci când am aflat că moşulică vine la Chişinău, chiar mă întrebam ce naiba o mai fi căutat pe la noi. Credeam că-i legat ceva cu DAdaiştii şi chiar îmi ziceam că băieţii prind amplitudă, dar totul s-a lămurit foarte rapid. Ion Druţă, căci de el ziceam, a venit la Zilele Filmului Rus care s-a desfăşurat la Chişinău în perioada 10-14 octombrie. Toate bune, nu-i bai. Îmi place şi mie cinematograful rusesc. Nu acest lucru m-a interpelat. La festival cică sunt prezentate filme de la studioul Moldova-Film. Păstrăm acest mic detaliu în minte, precum şi faptul că evenimentul a fost şi este prezent pe situl oficial al Ministerului Culturii. Dar iată că, coincidenţă ori ba, tot în această săptămână am aflat că la Chişinău vor avea loc şi Zilele Filmului Românesc (21-25 octombrie). „Şi care-i treaba?”, mă veţi întreba. Nicio treabă. Pur şi simplu, pe agenda Ministerului Culturii – nici pomină de acest eveniment, cu toate că vor fi prezentate filme premiate la cele mai prestigioase festivaluri mondiale. În schimb, găseşti o multime de-a anunţuri cu „Spiritualitate şi Cultură Rusă”. Acum, dacă mai adăugăm şi detaliul din minte, ne pomenim cu tot cinematograful moldovenesc – parte constituantă a cinematografiei ruse şi nu în context istoric, ci cât se poate de actual. Integrare europeană se cheamă.

FOTBAL CU RASISM S-a întâmplat ce s-a întâmplat. Am luat bătaie la fotbal. Fotbalul nu-i politică şi ruşii au echipă mai bună. Politica e însă altă mâncare de peşte. Ceea ce s-a întâmplat la meci şi pe-alături o ştiţi cu toţii: nişte porcălani au insultat protestatarii de pe lângă corturi şi au primit la moacă. Şi pot spune că au scăpat uşor. Pe undeva pe la skinii din Rusia se putea lăsa şi cu moarte de om. În rest, în afară de interpretarea şlagărului internaţional „Putin Hu…lo”, excese nu s-au înregistrat. Dar se ştie că orice atentat la reputaţia lui Putin în ziua de azi este un atentat la întreaga Rusie, dacă nu la împărăţia cerească, şi Federaţia Rusiei la Fotbal s-a plâns la UEFA. UEFA, într-un fel destul de nostim, a promis o anchetă, în special pe cazuri de rasism. Numai dacă nu a fost John Onoje la fotbal, nu cred să fi fost oameni de culoare la meci. Dar e posibil să găsească. În simbolistica suporterilor ruşi. Vom vedea. Bine, UEFA va fi obligată să reacţionezeîntr-un fel. Reacţia FFM însă a fost jalnică: ei au pus imediat coada între vine şi şi-au cerut scuze de la ruşi... Să fi depus şi ei o plângere ceva la UEFA... Să-i ajute cu investigaţiile.

NOI NUMIRI LA SIS Trei adjuncţi au fost numiţi la SIS imediat după farsa monumentală cu Forumul Public (despre el – imediat după). Un frate de Minsitru (al Mediului. Şi despre el – cuvinte calde mai jos) şi doi tipi cu trecut glorios. Despre unul din ei Lorena Bogza scrie azi următoarele: „Alexandru Baltaga a fost însărcinat în perioada comunistă să-mi fabrice un dosar la SIS. Şi a făcut-o, ameninţându-mi prietena care lucra atunci într-un comisariat de poliție, constrângând-o să ofere informații care nu corespund realității, dar de care dumnealui avea mare nevoie pentru acel dosar. Nu știu câți dintre dumneavoastră îşi amintesc despre interpelarea din acea vreme din parlament cu privire la respectivul dosar cu numele meu, despre amenințările pe care le-am primit atunci, despre vizitele mele la procuratura care se apucase să investigheze cazul, dar care nu a mai făcut nimic. Şi nu e de mirare că nu a făcut...” Despre celălalt, Alexandru Jizdan, a scris Rise Moldova la sfârşitul lui septembrie.

Nu, ei nu au înţeles nimic!

FORUMUL PUBLIC Atunci când am văzut că a fost anunţat şi că se va ţine, am zis că e o idee bună a guvernanţilor. Mi-am pregătit chiar şi o tramă despre eveniment. Am privit până şi 1/3 din înregistrare. Dar această numire la SIS a întors totul pe dos. Această numire la SIS, imediat după ce s-a ţinut Forumul, l-a prefăcut într-o farsă absolut inutilă. Şi eu care mă pregăteam să-l desfiinţez pe Ghimpu pentru bădărănism, critic pe Barbăroşie pentru că i-a făcut pe DAdaişti „floarea neamului”, să-mi mai bat joc de lapsusurile lui Timo(f)ti, să notez absenţii, prezenţii, să remarc tupeul şi lipsa de voinţă de dialog la DAdaişti... Acum, după numirile de la SIS, ce rost mai are?

MINISTER METALFEROS Proaspătul Ministru al Mediului a călcat cu dreptul. A interzis vânatul pentru această iarnă şi a ieşit călare pe cal alb dintr-un conflict cu vânătorii, fapt pentru care a meritat şi ceva laude până şi din partea celor mai recalcitranţi comentatori. Ceea ce a urmat însă, ridică mai mult decât simple semne de întrebări. S-au legat de un producător strain de cablu din cupru care îşi exportă înapoi propriile deşeuri. Cică vor de la ei licenţă precum se cere de la cei care colectează fier uzat. Aberaţie totală! Cică aşa o fi legea. Numai că piaţa respectivă este un monopol! Spre disculparea ministrului, el este autorul unui proiect de lege ce prevedea eliminarea monopolului respectiv, dar totuşi... Despre numirea fratelui la SIS am vorbit mai sus. Şi încă ceva: Ministerul Mediului a comunicat intens în ultimul timp despre un complex de peştere care cică ar trebui valorizat turistic. Ştiţi ce cred eu? S-a zis cu peştera! Vor face evroremont acolo! Iar chiar şi de nu vor face, vom plăti de acum înainte bani grei vrunui afacerist pentru a o vizită...

Iar acum despre bomba săptămânii:

FILAT OUT! Reţinut pentru 72 de ore. Totul s-a derulat repede şi extrem de organizat, regizat la perfecţie. Arestul lui Filat plutea în aer încă de astă vară. Punctul final într-un război de lungă durată între Plahotniuc şi Filat. Bănuiesc că decizia despre arestul lui Filat a fost luată ieri, la Forum. DA a luat-o razna cu ultimaturile şi Plaha a decis să taie capul hidrei. Dar e posibil ca arestul să fi fost prevăzut oricum, indiferent de ce avea să se întâmple ieri... Evenimentele din Moldova din ultimul timp pot fi greu înţelese de un om întreg la cap, deprins cu alte realităţi. Depinde de ce matrice aplici. Doar două se potrivesc, în funcţie de care evenimentele capătă o logică oarecare:

1) Lupta între clanuri mafiote. În linii mari - Plaha vs. Filea.

2) Matricea geopolitică: Rusia vs. Occident

Orice combinatorică a acestor două scenarii e la fel de valabilă... În ambele cazuri rezultatul e acelaşi... Mai pe scurt... "Pi..detz" in progressА главное, подкрался-то он очень даже и заметно...

Şi acum, ce urmează? Dacă aveam dreptate aici, atunci Guvernul nu va cădea imediat. Putin încearcă din răsputeri să-i impună lui Obama negocieri. Numai dacă "Occidentul" refuză negocierile (iar această aşteptare poate dura: Putin are "eternitatea" la dispoziţie), doar atunci Guvernul Streleţ cade, se crează o nouă majoritate parlamentară, se acceptă revendicările DAdaiştilor (să nu uităm că CEC-ul face parte din listă, iar a-l schimba pe Gurin cu un alt soldăţel nu este principial) şi în primăvară avem anticipate. Drept rezultat - Moldova îşi schimbă vectorul. Până atunci însă – vom fi pe muchie de cuţit: nici încolo, nici încoace... Cu proteste în stradă şi mobilizări continue a ambelor tabere... Dacă "Occidentul" negociează, mai există şanse. Dar mai crede cineva?... A existat a treia cale, dar astăzi ea a fost compromisă...

Cam atât.

În rest, ce să vă spun? Vom urmări cum se va comporta leul nostru naţional, cum vor evolua preţurile… Din această parte nu putem aştepta ceva bun. Vorba aia: schimbarea Domnilor – bucuria nebunilor.

Vă doresc o săptămână cu noi arestări! Plahotniuc, de exemplu. (să mai visăm şi noi…) Şi cu noutăţi puţine, căci No news – good news

P.S.: Ah da, cât pe ce era să uit: Mitropolitul Vladimir şi-a cumparat un BMW nou-nouţ!

 

Origine Imagine

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher