Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
14 septembre 2015 1 14 /09 /septembre /2015 12:17
Săptămâna DAdaistă

TEXT SCRIS PENTRU DESCHIDE.MD

 

Bine v-am regăsit! Săptămâna trecută nu am putut să vă scriu. Din păcate, există în viaţă situaţii care te fac să relativizezi până şi propria… viaţă. Nu vă supăraţi, dar sinteza de vineri a fost ultimul lucru la care m-am gândit acum exact o săptămână. Şi nici astăzi nu am s-o întind prea mult, căci săptămâna care s-a scurs nu a fost deloc bogată în evenimente. Ea a trecut sub egida protestelor din PMAN. Dar despre această scamatorie vă voi scrie ceva mai târziu.

Voi începe cu altceva, cu evenimentul cel mai important al săptămânii:

 

FESTIVALUL „MARIA BIEŞU" În perioada 4-13 septembrie la Chişinău s-a derulat Festivalul Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu". Artiştii, adevărate somităţi internaţionale, printre care şi Valentina Naforniţă, proaspătul laureat al Premiului Naţional, nu au avut de suferit nicio presiune via reţelele de socializare şi Festivalul nu a fost perturbat. Nici protestele. V-aţi prins, da? Bănică Junior, Dan Balan, Filip Kirkorov (să mă ierte acei pe care i-am uitat) – iată cine contează! De ei ne temem! Iată cu cine ne măsurăm noi...

 

CONCERTUL UNITE Şi dacă tot am pornit să povestim despre concertul de la MoldExpo, voi avea de adăugat două lucruri: în primul rând nu există niciun eroism în refuzul artiştilor de a evolua la concert, ci o logică comercială elementară. Suntem noi ridicoli atunci când îi ridicăm în slăvi. Concertele electorale erau pline şi ele vor fi aşa şi în continuare... În al doilea rând, ar trebui totuşi să le mulţumim artiştilor. Pentru faptul că au refuzat să cânte şi nu au scos lume în stradă. Fiindcă atunci când citeşti acest interviu, nu prea-ţi vine a crede că omul vrea proteste paşnice. Şi dacă concertul a avut iniţial o cu totul altă menire? Nu credeam s-o spun vreo dată: mulţumesc, Filip Kirkorov.

 

TRANSNISTRIA 10.000 Aşa dar, aflăm că avem un contingent de 10.000 de persoane amarnic iubitoare de pace sub coaste. Mai ţinem minte că Osipov refuza să închidă spaţiul aerian pentru ruşi şi că ucrainenii sunt tare supăraţi pe noi din cauza aceasta... Mai ţinem minte că Transnistria îşi celebra independenţa cu oaspeţi din toate republicile separatiste alimentate de către Rusia împreună cu reprezentanţii mamei lor. Iată că aflăm de la madame Ştanski că a existat o înţelegere cu acelaşi Osipov ca totul să fie bine. Ministrul nostru al apărării se supără şi zice că nu mai vrea să vorbească cu ataşatul militar al Rusiei, face exerciţii cu armata, iar Ministrul de Externe, cum ai strecura ceva printre dinţi, nevoită să ia atitudine, trimite şi ea note... Timide, dar totuşi trimite... Pe bune, noroc de Saakashvili...

 

PUTIN ŞI OBAMA: PHAI – PHAI? Cea mai rea noutate pentru noi, însă, vine din cu totul altă parte. Dacă o fi adevărat, dacă încep americanii să negocieze cu adevărat cu Putin o eventuala coaliţie antiteroristă, avem destule motive să ne facem griji. Românii au mai aşteptat odată americanii... Tare i-au mai aşteptat. Dar americanii aveau deja un acord cu Stalin şi nu au venit... Eu mai scriam despre acest lucru (în treacăt) în iulie.

 

DESPRE PROTEST Huiduiţi-mă, dar despre protestele de la Chişinău nu am să vă scriu aici. Dacă doriţi să ştiţi ce cred eu despre protest, citiţi aici, pe blog, un text scris alaltăieri. Vă costă un click. În rest, citiţi-l pe Tristan Tzara. Vă asigur, este exact despre ceea ce se petrece în piaţă.

 

Ca să faceţi un poem Dadaist

Pentru a face o poezie dadaistă

Luaţi un ziar.

Luaţi o pereche de foarfeci.

Alegeţi din ziar un articol care să aibă lungimea pe care vreţi să o daţi poeziei voastre.

Decupaţi articolul.

Taiaţi cu grijă toate cuvintele care formează respectivul articol şi puneţi toate aceste articole într-un

săculeţ.

Agitaţi-l încetişor.

Scoateţi cuvintele unul după altul, dispunându-le în ordinea în care le veţi extrage.

Copiaţi-le cuviincios. Poezia vă va semăna.

Şi iată-vă un scriitor infinit de original şi înzestrat, cu o sensibilitate încântătoare, deşi, se înţelege,

neînţeleasă de oamenii vulgari.

 

ŞI POPORUL? CE FACE POPORUL? Ia mai lăsaţi-l naibii pe popor! Noi avem proteste de organizat, alegeri anticipate de cerut... Apropo, Dodon e la Moscova. El tot vrea anticipate. Şi Usatâi vrea prietenie cu fratele rus şi alegeri... Şi acei 10.000 tot vor prietenie şi democraţie. Numai poporul ăsta nenorocit vrea ceva aiurea şi face mofturi...

 

Photo by Constantin Grigoriţă

 

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher