Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
31 août 2015 1 31 /08 /août /2015 11:53
Săptămâna în care trei poliţişti au testat Independenţa

TEXT SCRIS PENTRU DESCHIDE.MD

„ne somează: legaţi-i pe toţi snop, maldăr, şi strigaţi-le în faţă: „Groparilor! Ne-aţi înmormântat de vii! Aţi prăbuşit ţara, viitorimea, Moldova, republica noastră scumpă”. Ei bine, o greşeală mai mare nici că se poate. De ce? Răspund: cetăţene, dar cine i-a votat, scumpule? Nu domnia ta, cu buletinul în mână?”, Vasile Vasilache, „Verzi suntem, verzi...” (Litera, 2009, p.190)

 

24 de ani. La anul vom face exact un sfert de secol. E mult. Incredibil de mult. Gândi-ţi-vă că acei care s-au născut în Moldova Independentă sunt deja adulţi, au absolvit o facultate, mulţi au deja copii… Nu vă strânge-n spete? Pe mine mă trec fiori… În special când realizezi că nici nu prea ne-am mişcat din loc… Dar vom reveni şi la Independenţă. Să zicem acum şi ceva de bine:

 

PREMIUL NAŢIONAL Anul acesta nu au fost nici polemici şi nici obiecţii. Şi asta-i bine. Ce să mai spun? Nicolae Botgros, Emilian Galaicu-Păun, Valentina Naforniţă – iată doar cele mai mediatizate nume din listă, dar nimeni nu va putea îndrăzni să spună că au uzurpat locul. Fiecare din ei este mai mult decât o valoare naţională!

 

INDEPENDENŢI? Ieri a fost. Din toată Independenţa ne-am ales cu un singur lucru, dar care se poate adeveri un adevărat colac de salvare în vremurile de răstrişte pe care le traversăm (dar dacă e să stai să socoţi, cam toţi aceşti ani aşa a fost): Declaraţia de Independenţă! Nu în zadar documentul respectiv a fost cu atâta sârguinţă dosit de ochii noştri, iar în momentul când hidra s-a simţit în pericol, în 2009, i s-a dat foc!

 

PONTA LA CHIŞINĂU A venit şi a promis bani. Mai puţini totuşi decât au furat ăştia de pe loc, dar o sumă frumuşică. România, în pofida tuturor, continuă să ne ajute… Atâta doar ma întreb şi eu: Iohannis nu vrea să vină? Şi ce treabă are Ponta să-l vadă pe Plahotniuc? Şi ce căuta Dodon la această întâlnire? Am obosit, fraţilor, am obosit de micmaşurile lor…

 

VIZITĂ DE CURTOAZIE Trei poliţişti transnistreni au fost reţinuţi pe teritoriul Republicii independente şi suverane în timp ce încercau să aresteze un cetăţean al ţării. Mă întreb cum vor proceda până la urmă autorităţile de la Chişinău. Osipov ce are de zis acum? Căci cu ucrainenii se pare că ne-a certat deja integratorul nostru. Ori va cere, precum Usatâi de ziua invaziei sovieticilor, orchestra militară de la Şalaru, şi-i va conduce cu onoruri, cu Gardă Naţională şi un buchet de flori până la Madame Ştanski, cu care se pare că are o agendă comună foarte încărcată. Doamna cu gentuliţe-glamur se mai supără din când în când, mai ameninţă, dar până la urmă reuşesc să se-nţeleagă…

 

SOCIALIŞTII VOR CAPUL LUI ŞALARU Tare s-a mai supărat Dodon pe Şalaru. Adică nu doar el. Natalia Morari, de exemplu, de la Europa Liberă era şi ea indignată de faptul că se încalcă Constituţia! Sacrilegiu curat. Inchipuiţi-vă, dacă acu câţiva ani îndrăzneaţi să spuneţi că vorbiţi limba română, eraţi şi D-stră, „încălcători de Constituţie”… Ce să-i faci, dacă în ţara asta independentă unii sunt nevoiţi să încalce Constituţia (şi asta nu se face!), iar alţii pur şi simplu o încalecă (asta se face fără mari probleme şi fără consecinţe).

 

PROTESTE ANUNŢATE Vom avea parte de o toamnă toridă... DAdaiştii anunţă proteste pe 06 septembrie, Dodon se avântă şi el în luptă… Ce sincronizare! Husarii se aruncă în bătălie cu săbiile în vânt. Dar ei nu contează mult. Ei sunt nişte măscărici şi paiaţe ce fac diversiune. Tancurile şi artileria grea stă şi-aşteaptă în spatele frontului. Acumulează voturi. Multe voturi…

 

MAŞINĂRII ŞI COMBINAŢII Între timp, maşinăriile cu miliarde continuă. Poşta Moldovei va distribui pensiile şi va elibera carduri bancare de la ViktoriaBank. BERD a dorit să investească la această bancă, dar nu au fost lăsaţi. În schimb BNM a acordat autorizaţii la doi milionari (eram să scriu „bandiţi”, dar, mă rog, chestie de etică, etc., etc. La noi doar toţi milionarii s-au îmbogăţit cinstit, nu-i aşa? Nu de alta, dar pe deschide.md e periculos să scrii: te mai listează ăia de la MAI launloc cu teroriştii…). Eh, că tare bun peşte se mai prinde în ape tulburi!

 

COLAPS Leul scade. BNM măreşte rata de bază la credit până la 19,5%. În decembrie 2014, aceasta constituia 3,5%. Mai vrea cineva să facă business în Moldova? Să remarcăm totuşi o ameliorare: schemele devin din ce în ce mai sofisticate… Băieţii devin sofisticaţi. Învaţă… Păcat că noi nu învăţăm nimic.

 

SANDU vs. FUSU S-au apucat doamnele a se scărmăna de mai mare dragul. Totul a început de la o decizie a noului Ministru de anula un regulament. Puţini sunt acei care înţeleg esenţa celor ce se întâmplă. În schimb, fiecare ştie care din ele are dreptate. Eu nu ştiu. Toată chestia asta seamănă mai mult a răfuială politică şi vorbăraie pentru rating… Vom constata doar că fiecare vede ce-i place să vadă. Conform preferinţelor politice. Şi o totală lipsă de inspiraţie… politică, de fler, dacă doriţi, a Doamnei Fusu.

 

TRENURI CARE MERG Iar politica face tot în această ţară. Căci la noi şi trenurile merg conform algoritmului. Bizar, dar de îndată ce PL a revenit la Ministerul Transporturilor, trenurile au început din nou a circula...

xxx

Acum să-mi spuneţi, cum să construieşti ceva în această ţară, independentă, dacă tot ce e ridicat ziua de unii, noaptea e surpat de alţii, care vin din urmă?...

 

Origine imagine

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher