Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
15 juin 2015 1 15 /06 /juin /2015 12:39
Săptămâna în care s-au aliniat eliberatorii

TEXT SCRIS PENTRU DESCHIDE.MD

Săptămâna care s-a scurs nu ne-a adus multe bucurii. Nici nu am cu ce începe sinteza…

Că doar n-o să scriu despre numărul de medalii pe care le iau vinurile moldoveneşti la concursuri internaţionale ? Mă mândresc eu, nu-i vorbă, şi pentru economie cică ar fi bine, dar când dau să cumpăr o sticlă de vin, totuna scot paraua mea din buzunar. Adică cum ?: eu să mă mândresc şi tot eu să plătesc pentru asta ? Eu mă voi mândri atunci când cineva, un francez să zicem, îmi va spune că a cumpărat un vin moldovenesc şi a fost într-atât de bun încât va mai cumpăra. Să mă mai mândresc şi pe banii lui. Dar toate astea fac parte, cum n-ai da, din micile bucurii ori supărări ale vieţii. Drăguţe chiar, uneori soldate cu consecinţe bahice şi mahmureală.

În rest, săptămâna s-a dovedit a fi una deosebit de anxiogenă. Fiecare din zilele care au trecut a adăugat o cantitate de îngrijorare considerabilă la cea acumulată şi bănuiesc că paroxismul acestui sentiment va fi atins în noaptea de duminică spre luni... Eu unul cred că voi cauta vinuri medaliate şi voi încerca să generez nişte consecinţe... Căci mahmureala de luni dimineaţa poate fi una grea. Foarte grea...

ELIBERATORII Vorbit-am săptămâna care a trecut cu cineva de la Bălţi. Mi s-a spus, iar persoana cu care am discutat nu are de ce să mă mintă, că Usatâi, la una din întâlnirile cu „alegătorii” (care s-a ţinut în stradă, neformală cum ar veni, băi de „popor”) ar fi zis că scopul lor este să „elibereze” Moldova. Ei trebuie să câştige Bălţii, Chişinăul şi Cahulul (de Orhei n-a zis nimic, i-o fi scăpat). Şi după asta vor începe „eliberarea”... Iar în retur auzea: „Derjisi, synok! My s toboi!”... Shor, în loc să stea la dubă, organizează din nou mega-concerte la Orhei. Iată încă „artişti” de adăugat la black-listul început acu 7 zile: Lazariuc & „Alternosfera”. La Chişinău, Zina-Carabina nu vine la dezbateri televizate. Îi lasă pe Nantoi şi pe Chirtoacă să se „mănânce” înde ei. Şi să-i mărească Zinei şansele. La Chişinău, în chiar clipele când scriu aceste rânduri, „Prietenii Rusiei” şi socialiştii dau un concert. În pofida interdicţiei Primăriei, dar cu binecuvântarea lui Vladimir Cantarian. DiBilan a fost întâlnit la Aeroport de Dodon în persoană... No comment...

PL vs. DA Catastrofa săptămânii s-a produs duminica trecută. Eu nu voi căuta (deşi am opinia bine cristalizată acum) vinoveţii. Voi aminti doar că la alegeri particpă candidatul PL-ului şi nu al DA-ului. Voi mai aminti că, spre deosebire de acuzaţiile reciproce, neverificate încă, despre vânzarea ipotetică a trustului Jurnal Media şi presupusa întâlnire cu Plahotniuc, legătura între DA şi Ţopi e mai mult decât evidentă astăzi, fără a mai pomeni despre trecutul tumultuos al unor personaje din această cinstită companie. Nu voi dezvolta, căci orice nu aş scrie, fiecare semn suplimentar la acest subiect e în avantajul Zinei-Carabinei. Şi iată din această cauza, atât DA, cât şi PL ar merita câte o palmă. Fără justificări ori remuşcări.

ŞI DE BEM AM UITAT?!!! Săptămâna care a trecut nu am auzit nimic, dar absolut nimic despre cum avansează ancheta BEM. Nici tu o arestare, nici tu un interogatoriu... NIMIC!!! În schimb,Filat cu Lupu ne-au trăsnit: ei vor să naţionalizeze BEM-ul! Internetul a explodat imediat cuversiuni savante şi experte şi cu indignări de tot felul. În principiu, naţionalizarea poate fi una din soluţiile posibile în situaţia creată, la fel precum lichidarea... Dar acest lucru nu-i de nasul lui Filat ori Lupu. Temerile exprimate în spaţiul mediatic sunt absolut justificate. În absenţa mecanismelor de reglementare economică (altfel nu s-ar fi întâmplat furtul) şi lipsei de expertiză elementară, iar cel mai rău, în absenţa voinţei de a soluţiona această problemă (altfel nu ar face Shor concerte pe la Orhei), „naţionalizarea” anunţată nu va fi altceva decât o altă hoţie... Interesant, nu cumva despre asta a discutat Ambasadorul SUA cu Chetraru la CNA? Între timp o anchetă pe urma cazului BEM a început în Letonia. Nu-ş’ de ce, dar sunt convins că lituanienii vor avansa mai rapid.

CO-ŞMAR CU BORDEIANU Joia trecută, atunci când scriam textul, rezultatul concursului pentru postul de director al TRM a fost deja anunţat. Nu am scris despre el, căci mă gândeam să mă uit mai bine peste CV-urile candidaţilor. Ei bine, un alt Vitalie, acel care este Cojocari, a făcut-o mai operativ. Şi a găsit că Doamna Bordian (oare cum i-o fi corect numele?) a minţit referitor la studiile sale. În ţara în care Prim-Ministrul e cu diplomă falsă, de ce să nu acceptăm şi o asemenea manipulare?... Dar nici acest fapt nu supără cel mai mult. După ce se fac melodrame cu o nouă lege a audio-vizualului prin Parlament de dragul unei presupuse lupte cu propaganda rusă, angajăm un fost colaborator al unei televiziuni de la Moscova???!!! Ori anticipăm deja rezultatele alegerilor? Vitalie, acel care este Cojocari, ne mai atenţionează şi despre o altă coincidenţă dubioasă: prea mult Gazprom prin televiziuni... Iar eu am rămas cu dubii serioase referitor la profesionalismul Consiliului de Observatori.

gABURICI ŞI DEMISIA gAburici îi cheamă pe toţi la off. Şi imediat au apărut texte despre cât de simpatic e Prim-Ministrul. Apoi gAburici pune pe Facebook o scrisoare – monstru (sâmbăta) prin care cere demiterea tuturor „răilor”! Vai, ce erou! Numai că MAI (ministrul cu care gAburici a avut de furcă) zice că dosarul său despre diplome a fost transmis la Procuratură. Deci, la momentul postării scrisorii pe FB, gAburici ştia că dosarul său e la procurori. A şi fost audiat. Haios, nu? Eu unul prefer un Prim Ministru strâns la perete. Poate în încercările sale disperate de a-şi salva pielea va mai face şi ceva bun şi util... Scribi la dispoziţie pentru PR va găsi şi FB funcţionează (încă) bine.

PONTA? Şi acum, pe lângă toate câte sunt descrise mai sus, să-mi mai zică cineva că refuzul lui Ponta de a demisiona din cauza unui dosăraş e ceva grav! Pfffff... Joc de copil.

Cam atât. Vinerea următoare vom cunoaşte rezultatele primului tur al alegerilor locale. Şi sper să mai pot să vă scriu. Să nu vă „elibereze” cineva între timp de acei de alde mine...

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher