Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
22 juin 2015 1 22 /06 /juin /2015 12:38
Săptămâna din care s-a ales un scurt pe doi

Долго я не мог понять, что объединяет этих столь разных людей. Затем уяснил себе, что принципы их вольного братства — достаток, элегантность и насмешливое отношение к жизни. В те годы я еще не знал, что деньги — бремя. Что элегантность — массовая уличная форма красоты. Что вечная ирония — любимое, а главное — единственное оружие беззащитных., Serghei Dovlatov, Филиал, (Азбука-классика, 2010, p.90)

 

Sinteza de astăzi va fi mai succintă decât oricând. De fapt, nici nu prea aş avea ce să vă scriu, căci nu au existat decât două evenimente majore în săptămâna care s-a scurs.

Să începem totuşi cu altceva : am avut şi două date importante. Una consimţită şi însemnată până şi de Timo(f)ti şi alta… aproape uitată. Vorbeam de comemorarea lui Eminescu (15 iunie este data când a trecut în veşnicie) şi… o dată care ar trebui să fie marcată cu roşu/negru în calendar şi de care ar trebui să ne aducem aminte mereu! În noaptea dinspre 12 spre 13 iunie 1941 a avut loc prima deportare masivă operată de către puterea sovietică. Peste 30 000 de persoane au fost ridicate într-o singură noapte ! În total, între 22 mai şi 20 iunie 1941 au fost deportate în interiorul URSS circa 85 000 de persoane… Cifre de la care ţi se face rece în spate… Un stat sănătos nu uită… Dar uitam eu : noi comemorăm cu pompă 9 mai…

 

Vă ziceam că voi fi succint, scurt pe doi. Iată deci cele două evenimente despre care voiam să vă scriu :

 

ALEGEREA CELOR DOI BANDIŢI Usatâi şi Shor sunt aleşi primari, la Bălţi şi Orhei respectiv. Faptul că au fost aleşi era previzibil, dar scorul lor este impresionant… Din primul tur !!! Un singur lucru nu am să-l fac vreodată : eu nu pot să-mi înjur poporul. Un popor lăsat de izbelişte caută un justiţiar... Fiindcă ceea ce s-a întâmplat este vina exclusivă a celor care conduc astăzi. A tuturor. Şi vina « elitelor ». Care se consideră (reflexivul îşi are toată încărcătura lui semantică aici) mult prea deşteaptă. Şi nu este. În ţara în care suntem intoleranţi faţă de opinia altuia, desfiinţând o persoană doar pentru că nu gândeşte la fel, dar tolerăm potlăgării, ipocrizii şi tot felul de micmaşuri, infracţiuni şi chiar crime (doar între oameni suntem !; totul este explicabil ; şi-apoi unul e cumetru, altul e fin, altul – coleg de liceu…) nu putea să nu se ajungă şi la asemenea situaţie. Astăzi criminalii sunt primari !

 

DOI LA CHIŞINĂU Au rămas Chirtoacă şi Greceanâi. Doar ei. Al treilea nu-i. Nu a acumulat numărul necesar de voturi. Punct. Vă place, nu vă place, dar va fi ori unul, ori altul. Elementar ca « doi ori doi fac patru ». Pare simplu ? De unde ! Eu citesc astăzi enormităţi (din partea reprezentanţilor aceloraşi « elite » !!!) care cheamă lumea să nu voteze. Poate am rămas eu unul pe acest pământ, poate am fost crescut în altă ţară, nu ştiu… Dar eu cred în DEMOCRAŢIE ! A promova, şi cu atâta insistenţă, violenţă chiar !, absenteismul este halucinant… Mă depăşeşte… În aceşti 25 de ani (gândiţi-vă : un sfert de secol !!!) noi nu am fost în stare să învăţăm nici măcar acest lucru rudimentar : democraţia înseamnă votare ! Restul e teorie. Votul e sacru ! Îmi pare rău s-o constat, dar în ale democraţiei nu suntem decât nişte adolescenţi coşuroşi şi ţâfnoşi (şi această comparaţie este o insultă la adresa adolescenţilor…). Scriam mai sus de 1941… Din fericire, am depăşit acele timpuri. Dar mai există un loc exotic unde lumea e scutită de chinurile alegerilor : Coreea de Nord se numeşte. Poate faceţi o excursie pân’într-acolo ? Să vedeţi cum e fără alegeri ?!

 

DESPRE GUVERN. ÎN DOI PERI Săptămâna trecută vă scriam descpe scrisoarea lui gAburici de pe Facebook. Dar la asemenea scârnăvii nu mă aşteptam… Despre gAburici nu am ce sa vă scriu mai mult … Ce să scrii despre un Guvern care nu-i? Exact asta şi-au zis şi acei de la FMI. Cum să negociezi cu un Guvern care nu-i ? Şi n-au venit. Şi noi nu avem acord cu FMI. Ist das klar !!!??? Restul e circ pentru jurnalişti.

Cam atât, dragii mei. Despre BEM aţi auzit ceva ? Eu nu. O săptămână frumoasă să aveţi !

 

P.S. : Şi dacă tot îl pomeneam pe Eminescu, căci iarăşi a rămas doar el să ne judece, isn’t it ?, închei astfel :

 

Ce am de-alege oare în seaca-vă fiinţă?

Ce foc făr-a se stinge, ce drept fără să-mi minţă,

O, oameni morţi de vii!

Să vă admir curajul în vinure vărsate,

În sticle sfărâmate, hurii neruşinate

Ce chiuie-n orgii?

 

Vă văd lungiţi pe patul juneţii ce-aţi spurcat-o,

Suflând din gură boala vieţii ce-aţi urmat-o,

Şi arşi pân-în rărunchi;

Sau bestiilor care pe azi îl ţin în fiară,

Cum linguşiţi privirea cea stearpă şi amară,

Cum cădeţi în genunchi!

 

….

Dar cel puţin nu spuneţi că aveţi simţiminte,

Că-n veci nu se îmbracă în veştede vestminte

Misteriul cel sunt;

Căci vorba voastră sună ca plâns la cununie,

Ca cobea ce îngână un cânt de veselie,

Ca râsul la mormânt.

Mihai Eminescu, « Junii corupţi »

 

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher