Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
4 mai 2015 1 04 /05 /mai /2015 22:29
Săptămâna în care am înotat Kroll

TEXT SCRIS PENTRU DESCHIDE.MD

Nu ştiu, dragii mei cititori, dacă aţi remarcat absenţa sintezei săptămânale din ultimile două vineri. Eu sper (din egoism pur editorialist !) că nu doar aţi remarcat-o, dar chiar că v-a lipsit ! Dacă este aşa, atunci îmi cer scuze pentru această pauză cauzată de vacanţele pascale, dar iată-mă din nou la muncă, tocmai de Ziua internaţională a muncii, cu care şi vă felicit fără amânare! Cândva, de 1 mai, ieşiam cu toţii, în mod benevol, dar obligatoriu, la „paradă”. Eu nu pot spune că am amintiri chiar urâte despre acele demonstraţii (le detestam însă pe acelea din 7 noiembrie din cauza frigului). Îngheţata la 7 copeici în loc de 20 din care cumpăram cu zecile în acea zi îşi făcea efectul! Mai ţineţi minte? Iar dacă nu aţi apucat acele timpuri, citiţi „Iepurii nu mor” de Savatie Baştovoi. Nu cred că am întâlnit o descriere mai exactă a „paradelor” în altă parte.

 

ДЕНЬ ПОБЕДЫ СО СЛЕЗАМИ НА ГЛАЗАХ Să lăsăm însă aceste digresiuni cu iz de scorţişoară şi să revenim la timpurile noastre. Nu de alta, dar, iată, vine peste noi o altă „paradă”, mult mai agresivă şi mai periculoasă: acea a lui 9 mai. Deşi la „shodka” principală de la Moscova Putin va rămâne într-o companie puţin numeroasă şi jenantă (noroc că a scăpat de odiosul Kim Jong Un care cică a „refuzat” şi el să vină), simbolistica lui se exportă bine şi cu tenacitate. Şi dacă multe din ţările europene au înţeles că simbolistica de colorado putinistă nu are nimic în comun cu comemorarea Războiului II mondial şi încearcă să se apere, Republica Moldova se face că plouă. La Vulcăneşti se defilează cu panglică gigantică (o repetiţie pentru ceva mai „mare”?), la Soroca – la fel, Tiraspolul bagă simbolurile respective pe bancnotele sale alături de Suvorov, iar socialiştii provoacă ostentatoriu în plină sesiune a Parlamentului, chiar de ziua tricolorului... Hrenóva у нас обстоят дела, господа... Как вы яхту назовёте, Так она и поплывёт. Apropo, există oare în legislaţia Moldovei prevederi pentru profanarea simbolurilor de stat? Poate se găseşte vreun articolaş pentru tovarăşul Hrenova?

 

BOWLING FOR TRANSNISTRIA Ceea ce se întâmplă în relaţiile Republicii Moldova cu Transnistria este de-a dreptul halucinant. Timp de mai mult de două decenii Republica Moldova nu s-a găsit într-o situaţie mai confortabilă pentru a negocia cu regiunea separatistă. Având mereu suportul militar şi financiar al Rusiei, fără susţinere din partea Ucrainei, Moldova întotdeauna s-a aflat în postură defavorabilă în acest „dialog”. Acum totul s-a schimbat: Rusia nu mai are destule resurse pentru a întreţine Tiraspolul, iar Ucraina se pare că a avut suficiente şi arzătoare argumente pentru a înţelege who is who... Un moment mai potrivit pentru a termina odată cu absurditatea care se cheamă Transnistria era greu de imaginat. Dar Moldova face exact contrariul!!! Se simt la strâmtoare Şevciuk & Co? Nicio problemă! Noi îi ajutăm! Iată Timo(f)ti semnează un ukaz absolut abracadabrant prin care permite înfiinţarea Duty-free-urilor pe teritoriul republicii separatiste! Iar ordinul dat poliţiştilor de a saluta cortegiul lui Şevciuc la rangul cortegiilor de înalţi demnitari e pur şi simplu înjositor. Aş vrea acum să-i văd pe „combatanţi” sărind la bătaie, nu în incinta primăriei...

 

KROLL SOAP OPERA Kroll şi-a făcut treaba, a predat dosarul şi a plecat. Ei şi? Acum ce ne facem? Nimeni nu are acces la raport. Că doar n-o să aşteptăm de la hoţi să se denunţe şi să se bage singuri la puşcărie... Procuratura s-a şi grăbit să anunţe că raportul nu poate fi folosit drept probe într-un dosar eventual. Acum cică ne mai zic că Kroll ar fi interzis publicarea raportului... De râsul găinilor. Poate doar gAburici să-i creadă, acel cu diplomele false.

 

NUMIRI, PROMOŢII 1) Ghenadie Sajin, omul lui Ulinici este numit şef la Inspecţia de Stat în Construcţii. Vulpea – paznic la coteţ ! Teamă mi-e că acele câteva asociaţii care se bat pentru a salva cafeneaua Guguţă au dat-o în bară… Apropo, lupta şi angajamentul lor ar merita o mediatizare mult mai largă ! 2) Ludmila Buzu, sora fostului deputat PD Valeriu Guma, este promovată la postul de vicedirector la Poşta Moldovei. În România ea are un dosar. În Moldova – un post. Mare scofală: cine nu are dosar în ziua de azi? Ulinici are unul pe undeva prin Olanda (cu sechestrări de milioane), Filat are în Romania şi tot aşa după listă. 3) Dar numirea săptămânii este alegerea controversatului Cozma în CCA. Obrăznicie? Încă nu: să vedeţi că va fi ales şi Preşedinte al CCA în scurt timp. Nu ziceau comii că ei vor această funcţie?

 

VORONIN VREA CAPUL LUI TĂNASE Apropo, printre „zvonurile” referitor la constituirea coaliţiei cu PCRM figura şi postul de Preşedinte al CC. Iată că PCRM cere demisia lui Alexandru Tănase. I-a deranjat cică o declaraţie referitor la neutralitatea statului R. Moldova. Păi da, cu un Pulbere pe care Voronin îl cumpăra şi cu un ceas, fie el şi din cele scumpe, le era mai simplu...

 

CATINDAŢII Se profilează lista candidaţilor pentru una din cele mai importante funcţii din Moldova, acea de primar de Chişinău: Chirtoacă va avea de înfruntat un Chirtoca (poezie pură această confruntare!), câţiva analfabeţi şi nişte naftalină... Atacurile asupra actualului edil s-au intensificat în ultimul timp din toate părţile. Unele meritate, altele – aberaţii pure (vedeţi D-stra, lumea crede că până şi culoarea cu care se vopsesc tunurile de la muzeu este aleasă de primar!). Toate bune, hai să găsim unul mai bun! Să răscolim printre bulendrele de la care aduce a naftalină?!

 

TUSK LA CRICOVA Donald Tusk a fost în vizită în Moldova. Şi aici ne-am umplut de ridicol. Dacă şi le lipseşte ceva cu desăvârşire oficialilor noştri aceasta este simţul ridicolului. Nu ştiu dacă aţi văzut şirul de feţi-frumoşi în uniforme de gală ale Gărzii naţionale în faţa... unei crame!!! Fie el şi unic în felul său, dar un beci va ramâne un beci. Chiar nu se poate de înţeles că ceea ce-i plăcea lui Brejnev (sau alte fosile încă vii de teapa lui), nu este neapărat pe placul oficialilor occidentali de astăzi? Sau cel puţin, nu poate fi punctul central al unei vizite? Cum vreţi să ne ia cineva în serios? Reacţia a fost pe măsură şi subtilă: „Găsiţi miliardul şi atunci vom vorbi”...

 

ANIVERSĂRI: Calendarul a consemnat două aniversări importante în săptămâna care a trecut. Prima – un an de la ridicarea regimului de vize pentru cetăţenii Moldovei pentru a călători în UE. O observaţie: şi cum, domnilor europeni, s-a răsturant lumea? Au invadat moldovenii Europa? (dacă şi au invadat-o, apoi acesta era deja un fapt consumat) Ce păcat că s-a întârziat atât de mult cu această decizie... Şi ce păcat că nu se merge mai departe în eforturile integraţioniste... O a doua aniversare, mult mai îngrijorătoare, este acea a catastrofei de la Cernobîl. Au trecut 29 de ani, dar Cernobîlul ne face să tresărim şi astăzi. Ard pădurile din zona interzisă. Oficialii zic că nu există niciun pericol. Oare să-i credem?... Acum 29 de ani, spre exemplu, norul radioactiv se oprea miraculos la frontiera Franţei.

 

Cam atât am vrut să vă spun. Cam acestea mi-au părut cele mai semnificative. Din curiozităţi aş mai menţiona şi o ştire deocheată conform căreia cetăţeni cu paşapoarte false din Moldova ar fi fost la originea crash-ului financiar din 2009!!! Acum înţelegem mai bine povestea cu miliardul. E un sport naţional!

 

Iar ca să închei cu o notă pozitivă am să vă aduc aminte că în curând (12-18 mai) va demara festivalul de film documentar „Cronograf”! Nu-l rataţi! Documentaţi-vă!

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher