Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
11 mai 2015 1 11 /05 /mai /2015 12:21
Moldova under attack!

Il est interdit à la tribu de regarder les étoiles, ce privilège étant réservé aux sorciers. Chaques sorcier a un disciplpe, qu’il initie dès l’enfance aux disciplines secrètes et qui, à sa mort, lui succède. Ils sont toujours ainsi au nombre de quatre, nombre de caractère magique puisqu’il est le dernier que peut atteindre l’esprit de ces hommes. Ils professent, à leur façon, la croyance à l’enfer et au ciel. L’un et l’autre sont souterrains*.

Jorge Luis Borges, Le rapport de Brodie (titlu original: El informe de Brodie), Gallimard, 1972, p.146

-------------------

Cândva demult, încă pe vreamea când studenţeam la Paris, într-o zi am intrat (absolut întâmplător) în sala tele a căminului din campus. M-a îngrijorat faptul că sala era arhiplină. Era îmbulzeală. Când m-am apropiat, primul lucru pe care l-am vazut la televizor – nu mai ştiu care post anume era, BBC sau CNN – era titlul enorm din partea de jos a ecranului: AMERICA UNDER ATTACK. Aşa aflam şi eu despre 9/11... De-aţi şti ce spaimă am mai tras... Căci primul meu gând (atavism sovietic?) a fost la ruşi, mi-am zis c-o fi trimis ei vreo rachetă, nebunii...

Urmărind noutăţile din săptămâna care a trecut nu pot să fac decât un singur comentariu: MOLDOVA UNDER ATTACK !!! Exact aceeaşi senzaţie: urmăreşti neputincios o tragedie în direct, mai totală decât un act terorist, un atac sistemic şi multidimensional asupra a tot ce constituie astăzi „Republica Moldova” fără să poţi face nimic. O situaţie de zugzwang perfect: orice nu ai face, pierzi... Şi miza este nici mai mult, nici mai puţin decât ţara. Atâta doar că mişcarea decisivă în plasarea figurilor nu a fost făcută în Noiembrie 2014, ci în 2013... Începând cu acel moment mecanismul era învârtit la maximum şi gata de pus în aplicaţie. Începând cu acel moment unica necunoscută era ziua şi ora... Atunci, în 2013, era momentul pentru proteste, acum până şi protestul este o mişcare „rea”...

40.000 IN PIAŢĂ Degeaba. Zic „degeaba” cu durere şi fiind solidar cu 39.990 de persoane care au ieşit în PMAN duminică. Cine sunt ceilalţi zece (cu aproximaţie)? Vă las să vă dumiriţi... Atâta doar că e prea târziu. Iată, spre exemplu, Dan Dungaciu ne zice că nimeni nu mai poate discuta cu Guvernul de la Chişinău (dar miniştri europeni totuşi mai vin, precum acei ai Suediei şi Lituaniei). De aiurelile lui Băsescu nici nu mai zic nimic. De 2-3 săptămâni acesta ne bucură şi ne încurajează cum poate el de bine de la toate posturile de televiziune. Repet: mă doare pentru fiecare care a ieşit în piaţă, mă doare pentru acei care nu au ieşit, mă doare pentru acei care nu mai pot de atâta bine şi şi-au luat lumea-n cap, lăsând în urma lor casă, masă şi familie... Dar am vaga senzaţie că şi acest meeting este doar o notă dintr-o partitură scrisă mai demult... E precum ai recita alfabetul: zici A, apoi B, apoi C...

EL INFORME DE KROLL A fost protest (A) şi Candu a publicat raportul Kroll (B)! Nu voi repeta toate comentariile deja făcute: despre preţul raportului şi calitatea lui, despre faptul că raportul parcă şi-ar avea un super-erou ca într-un blockbaster hollywoodian, despre omisiunile lui (de fapt, toate organele competente de control din ţară, inclusiv actualul ministru al economiei, înaintat de PD, şi compania sa de audit care parcă nici nu ar fi existat), despre faptul că oricât de mult nu a încercat raportul să le ascundă, dar firele duc inclusiv şi spre naşul celui care a publicat raportul şi înspre... înspre toţi! În afară de acei puţini care strigau sus şi tare în 2013 despre BEM şi AIC. Apropo, din acei care strigă astăzi, în 2015, „Prindeţi hoţul!”, în 2013 strigau altceva. Şi foarte convingător strigau.

SHOR ARESTAT După ce spui B trebuie să spui C. Ilan Shor este arestat. (Să nu credeţi că aş avea ceva împotrivă!) Nu, el nu a fugit. Chiar dacă a avut de zece ori posibilitatea s-o facă. Dimpotrivă, el declară că va colabora cu procuratura. Lumea zice că e un fel de Moţoc. Şi dacă rolul său e altul? Штирлиц бежал рядом и делал вид, что прогуливается.

ÎN PARLAMENT fură toţi. Fură Drăguţan care nu ştia despre BEM nimic. Fură Chetraru care ştia tot. Fură Gurin care ştia cum se fură. În Parlament se dădură un spectacol de zile mari! Lucinschi povesti la radio cât de inocent este. El, om simplu, un obişnuit pensionar, nu a făcut decât să ia nişte credite de milioane. Încercaţi şi voi, ce naiba? Apropo, chestia asta cu acordare de credite preferenţiale înalţilor demnitari pare să fie o normă. Ridicaţi, de exemplu, arhivele Ziarului de Gardă şi răsfoiţi numeroasele dosare despre palatele Chişinăului. În multe din ele veţi vedea cum şi cui se dau credite.

POVEŞTILE „MUSTĂCIOŞILOR” Un Usatîi stă la răcoare... Un altul, care ar trebui şi el să stea, ba chiar aş zice eu că al doilea e mult mai periculos, vine la Chişinău pentru a se anunţa candidat la postul de primar de Bălţi. Iar ca să nu fie carecumva arestat, şi-a chemat acoliţii (cam la vreo 1500) să-l întâmpine cu pompă la aeroport.

SIS FACE „CRÂŞĂ” Poate că ar şi sta de alde Usatâi şi Dodon la dubă, numai că SIS-ul nu are timp. Ei acoperă operaţiuni financiare (după cum afirmă o presupusă scrisoare anonimă) şi caută cine face scurgeri pentru presă... El nu are timp pentru Usatâi şi Dodon

DODON ŞI GRECIANÂI s-au pierdut cu firea. Ceva nu-i după alfabetul lor, ori ei nu au fost informaţi la timp despre alfabetul corect. De când cu meetingul şi cu publicarea raportului, Dodon îşi pierde statutul de justiţiar, căci fire narative duc şi înspre el. A fugit la Moscova pentru consultaţii. Ori pentru bani. Ori pentru una şi pentru alta.

IAR ÎN PIAŢĂ – O LENTĂ ENORMĂ în multe state această simbolistică a fost interzisă. Până şi în Kazahstan. La noi – se defilează în faţa Guvernului cu o lentă gigantică. La ce literă am ajuns?

MOLDOVA RECUNOAŞTE ANEXIUNEA CRIMEII ok, nu toată Moldova, nici măcar un raion sau municipiu şi nici măcar un sat păcătos. O simplă judecătoreasă de la Edineţ! Interesant, ONU poate s-o ia în consideraţie?

ŞI POPORUL, CE FACE POPORUL? Admiră maşini bătute cu cristale Swarovski şi alte Bentley. Acestea sunt ale oamenilor săraci, căci cei mai avuţi cumpără avioane.

Nu am nimic bun cu ce să închei sinteza săptămânii. Şi nimic nu se prevede. Căci acel care a scris alfabetul, se pare că a prevăzut totul. Iar noi abia l-am început. Si când te gândeşti ca acu 25 de ani mai nu începusem alfabetul nostru, de flori...

--------------

*Tribului îi este interzis să privească stelele, acest privilegiu este rezervat vrăjitorilor. Fiecare vrăjitor are un discipol, pe care îl iniţiează din copilărie la disciplinele secrete şi care, la moartea sa, îi succede. Ei sunt întotdeauna în număr de patru, număr cu caracter magic fiindcă el este ultimul pe care îl poate atinge spiritul acestor oameni. Ei practică, în felul lor, credinţa în infern şi în cer. Şi unul şi altul sunt subterane. (traducere proprie)

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher