Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
6 avril 2015 1 06 /04 /avril /2015 10:09
Săptămâna multiplicării tragicomediilor

TEXT SCRIS PENTRU DESCHIDE.MD

 

Săptămâna care s-a scurs a fost una extrem de intensă: melodrame şi tragicomedii în plină desfăşurare. Altele care abia încep. O multitudine de fire epice, epopeice uneori, care se împleticesc într-o singură întindere geografică cu nume „Republica Moldova”. Ar fi pasionant dacă nu ar fi într-atât de absurd. Să le luăm pe rând :

 

ATAC LA PRESĂ Fără îndoilă aceasta este noutatea cea mai importantă a săptămânii! Fiindcă s-a atentat la valori esenţiale democratice! Ei bine, de această dată s-a încercat marea cu degetul. Dar va trebui să ţinem cont pe viitor de acest atac. Fiindcă se va reveni la el. Se pare că politicienii noştri au înţeles de unde vine adevăratul pericol. Şi contra-atacă. Exact la fel a procedat şi Putin cândva. Nu este necesar să ghicim ce va urma. E suficient să observăm cum au evoluat lucrurile în Rusia. Next steps: sugrumarea economică a celor mai "neascultătoare" media; echivalarea celor mai populare bloguri personale cu instituţii mass media pentru a li se aplica aceeaşi legislaţie; câte un omor din când în când; control asupra Internetului şi reţelelor de socializare (mai greu, dar se poate)... Doar câteva exemple...

 

UE CRITICĂ DUR Tapiola a avut comentarii calificate drept foarte dure de către diverşi comentatori referitor la progresele eurointegraţioniste ale Moldovei. Bine, pe asta o ştiam şi noi. Dar iată că mai aflăm ceva (cel puţin eu) de la el: terminalul Giurgiuleşti, acela care ne dădea atâtea speranţe, a fost şi el furat!

 

DNA SE IA DE LUCINSCHI ŞI DE MOLDOVENI Aşa dar, chiar de DNA nu a trecut încă Prutul, de capul mafioţilor moldoveni s-a apucat. Scandalul săptămânii a fost problemele clanului Lucinschi cu justiţia românească. Nu ştiu de ce, dar imediat mi-am adus aminte de o dispariţie scurtă a Preşedintelui Lucinschi pe când era încă în funcţie. Nişte zvonuri. Oficial, plecase la o cură de lecuire. Dar gurile rele ziceau că a plecat în Germania să-l scoată pe fecioraş de la ananghie, prins într-o afacere cu trafic de fiinţe umane... Guri rele, mdeh... Dar nu doar Lucinschi a fost gâdilat în România. „La Plăcinte”, au fost prinşi cu mâinile în aluat şi ei. Galeria Vâlcov cică ar fi aparţinut şi ea unui „bratok” de la noi... Nici nu vreau să mă gândesc cât costă un Pablo Picasso sau Andy Warhol… Asta zic şi eu bandiţi! Iubitori de artă şi frumos, nu manele şi şanson!

 

ŞI ÎN MOLDOVA PERCHEZIŢII Dacă în România sunt „deranjaţi” bandiţii, în Moldova – politicienii. Mai exact, prietenii lui Leancă. PLDM nu l-a pierdut doar pe Leancă, dar şi subtilitatea de altă dată. Ba nume înregistrat, ba ziar, acum bagă forţele de ordine în bătaie… Nu, oamenii ăştia pare că nu prea se tem de ridicol. El, din câte se ştie, nu omoară oameni, dar despre partide politice nu putem spune acelaşi lucru.

 

gABURICI ŞI DIPLOMA : Am înteles: asta-i un fel de joc. De-a v-aţi ascunselea. Iaca este, iaca nu-i. Acum cică şi ancheta poliţienească s-a deschis. Cred că au să-l bage la închisoare. Cu siguranţă! În ţara asta cu legea nu te joci!

 

ÎNTREBAŢI DE PERJU El ştie. A primit tocmai 10 ani! Drept că nimeni nu a specificat ce fel de 10 ani. Trebuia să i se dea nişte indicaţii mai precise ceva. Căci omul a înţeles ce a avut de înţeles. El execută aceeaşi pedeapsă ca şi Papuc. Şi s-a dus. Probabil tot într-acolo. Acum stau şi-şi ispăşesc pedeapsa pe undeva împreună. Ei şi ce dacă noi nu ştim unde anume? Dar ei, sireacii, suferă...

 

SECRETELE CONTINUĂ Între timp jaful continuă. Ca de obicei, totul e SS. La o şedinţă de guvern SS se mai decide să li se dea acelor 3 bănci implicate în jaful secolului (toute proportion gardée) 6 ori 7 miliarde din banii noştri (suma exactă este SS). Fiindcă au nevoie. Ce lux, domnilor! Ne încurcăm în miliarde! Cu unul mai mult – cu unul mai puţin... Şi cine ne vine călare pe cal alb să „ceară dreptate”? Dodon soluţionistul! Dar nu-i grav: tipărim noi alţii. Avionul din Franţa a şi sosit la Chişinău. (Ce-i cu cursul leului? Creşte?). Şi dacă tot vorbim de avioane, a mai venit unul la Chişinău. Din Rusia. Cu cineva la bord, cineva care călătoreşte în avion privat căruia nu i se permite să zboare pe deasupra Ucrainei.

 

DODON & USATÎI – ROT FRONT! Şi cum să nu ceară dacă vin alegeri? Alegeri la care partida putinistă va face front comun. Iar ca să înţelegeţi că ei nu candidează pentru ceva, ci împotrivă (şi anume impotriva statului care se cheamă Republica Moldova), iată-l pe Usatîi care zice că candidează pentru funcţia de primar, dar nu ştie unde anume. Ce contează de la ce începi, când distrugi? Deşi aici greşesc puţin: începutul a fost pus la Comrat.

 

DOSARUL OMULEŢILOR VERZI În Găgăuzia începutul a fost pus mai demult: atunci când apărea în presă informaţia despre recrutarea omuleţilor verzi. Preşedintele raionului Ceadâr-Lunga, Serghei Buzadji a fost arestat zilele trecute. Tot în legătură cu acest dosar este ţinut ostatic în Rusia Şeful Direcţiei Tineret şi Sport a Găgăuziei, Anatolie Kara. Oameni mici... Oameni verzi... Pân-aici totul e bine şi frumos, numai că eu unul sunt sigur că recrutori au existat şi în alte părţi. Dar despre ei nu vom afla. Când vezi aşa ceva în Parlament (vezi poza), înţelegi că pot sta liniştiţi...

 

PCRM VOR DEMISII Comuniştilor nu le ajung posturile „mici”. CCA este puţin. Şi chiar de se prevede câte ceva şi la BNM, ei vor să dea jos miniştri. Ei şi ce dacă Maia Sandu nu vrea să plece? Nici ea, nici chiar Banca Mondială nu decid nimic. Voronin decide!

 

TIMO(F)TI A DECIS! Că greu a mai fost! Chinuitor pe sânte-că... După ce toată lumea bună a refuzat să meargă la Moscova de 9 mai, după ce până şi Israelul (ditamai simbol) refuză, în sfârşit a decis şi babacul. Or, anume el trebuia să decidă primul. Dar nu putea. O lipsă de ceva esenţial îi încurca... Între timp, la Chişinău vine Băsescu. Care şi dacă nu duce lipsă de ceva, apoi aceasta este vorba lungă. Cică visează la cetăţenie moldovenească. Păi, Dom’le, pune cerere la preşedinţie! Mai ştii, poate iscăleşte Timo(f)ti?

 

ŞI POPORUL, CE FACE POPORUL? Atunci când nu este sclav, încet, dar sigur, sălbătăceşte! O fi presa de vină... Dar şi statisticile pe criminalitate o iau razna... Am închis şcoli – trebuie să ne apucăm de „investit” în închisori. Există totuşi adevăruri universale. Ori poate dă Banca Mondială bani şi pentru aşa ceva?

Iar acei care au plecat, emigraţii, au rămas fără colet de Paşti. Transportatorii de colete nu sunt lăsaţi de vameşii români să treacă frontiera. Prostie curată... Dacă şi există un lucru de care nu trebuie nici într-un caz să te atingi pentru moment, este acest sistem (cert, la limita normelor legale. dar poate ar trebui să ne întrebăm dacă "normele legale" sunt justificate). Atâta timp cât autorităţile (europene, române) nu vor înţelege că sentimentul de apartenenţă la un spaţiu comun nu se construieşte prin acorduri de asociere, liber schimb etc., etc., şi nici chiar prin marşuri unioniste, ci prin detalii mult mai semnificative pentru cetăţenii de rând, precum acest "trafic" sau, alt exemplu: costul comunicaţiilor telefonice, costul biletelor de avion, ş.a.m.d., va exista întotdeauna loc pentru eurosceptici ori, şi mai rău, pentru propagandă antieuropeană ostilă şi deschisă şi niciun proiect de lege ori măsuri "antipropagandă" nu va ajuta...

 

Cam astea am vrut să vă spun. Au fost prea multe noutăţi pentru ca să fie o săptămână bună... Căci nimeni încă nu a anulat regula No news – good news...

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher