Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
30 mars 2015 1 30 /03 /mars /2015 13:18
Săptămâna secretelor desfundate

TEXT SCRIS PENTRU DESCHIDE.MD

SOCIALIŞTII AJUNG ÎN GUVERN Duminică, candidatul socialiştilor la funcţia de başcan al Găgăuziei, Irina Vlah, a devenit băşcăneasă. Şi respectiv – membru al Guvernului Republicii Moldova. Irina Vlah, susţinută de Dodon, carele este, şi se mândreşte cu aceasta, omul lui Putin. 20 de ani de indiferenţă a Chişinăului faţă de ceea ce se întâmplă la Comrat s-a materializat pe 22 martie. Dodon jubilează. Eu, însă, i-aş atrage atenţia la ceea ce se întâmplă în alte părţi cu amicii lui Putin.

CLANUL IANUKOVITCH CURĂŢAT Putin nu mai are nevoie de Ianukovitch. Orice nu ar avea el de gând să facă mai departe în raport cu Ucraina, dar Ianukovitch şi ai săi au expirat. Şi, din păcate pentru ei, se pare că ştiau prea multe. Creatori potenţiali de probleme. Şi ce făcea Stalin cu oamenii făcători de probleme? Hет человека — нет проблемы. Şi iată că, rând pe rând, dispar fiul lui Ianukovitch, Ianukovitch însuşi şi o serie întreaga din apropiaţii săi. Pentru acei excesiv de curioşi şi pentru alibi se dă şi un video filmat în 2009!… Sincer, după filmul despre anexarea Crimeii, nu cred că e o eroare. Cu atât mai mult cu cât este de necrezut ca cineva să aştepte un film de la un accident pe gheaţa Baikalului… Pur şi simplu tipului din Kremlin îi este în cot de ce crede lumea despre acţiunile sale… Mai precis, el a intrat în faza când le arată tuturor un fuck demonstrativ. Dar să revenim la Dodon: Tu ai vazut asta, Igoriok? Şi mai adu-ţi aminte cum a panicat Kadyrov cât timp era « dispărut » Putin! Nopţi liniştite îţi doresc!

BEM ŞI SECRETUL DE STAT Raportul comisiei parlamentare despre BEM a fost discutat în Parlament. În şedinţă închisă. Şi raportul a fost secretizat. Am mai vorbit de secretizarea deciziei de a astupa gaura din bănci cu bani publici de către guvernul Leancă. Eu totuşi aş fi curios să văd un articol ceva în presă despre normele legale din Republica Moldova referitor la cine are dreptul să secretizeze decizii ori acte şi în ce condiţii. Numai că în Moldova, ţară mică şi rurală, niciun secret nu durează mult. Deschide.md a publicat raportul parlamentarilor. Raport care a fost imediat criticat extrem de dur de lumea care pricepe ceva în domeniu… Eu sper ca enormitatea afacerii şi tenacitatea şi curajul societăţii civile să nu permită muşamalizarea faptelor şi, mai ales, a făptaşilor. Mai devreme sau mai târziu dreptate se va face. Nu-i aşa, Dom’ Dodon? Şi încă ceva: conform Codului Fiscal, persoanele fizice aveau obligația de a depune declarația cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2014 până la data de 25 martie. De ce informaţiile referitor la banii publici sunt strict secrete, iar veniturile noastre trebuie declarate ? Cum să-i mai spui cetaţeanului că achitarea de impozite este un bun necesar?...

RĂZBOIUL RAPOARTELOR Acel al comisiei parlamentare a fost cum a fost. Nimic nou. Acel al PSRM a fost ceva mai bun, dar scopul său a fost să se strige JOS CU COALIŢIA! Acel al PL-ului a fost considerat (chiar şi de acei care nu-i prea au la inimă) cel mai complet şi mai profesionist. Raport în care justiţiarul nou-promovat, Dodon, împreună cu Zina-Carabina figurează drept actori importanţi în povestea BEM-ului. Cu PL-iştii cam aşa iese de obicei: atunci când fac, dar tac, par acei care vorbesc cel mai pertinent. Raportul lui Leancă nu a fost. Leancă a zis că respectă legislaţia ţării şi nu divulgă secrete de stat. Deşi tocmai el este persoana care ar putea să ne spună cele mai pasionante şi crocante detalii… Să nu uităm că a mai fost şi un Aeroport în desagă… Aşa dar, reiese ca în „războiul rapoartelor” învingator a ieşit PL.

VICTIME COLATERALE Rapoartele au fost făcute publice şi cineva a trebuit să plătească. Pentru moment sunt doi: Artur Gherman şi Emma Tăbârță. De ce este concediat viceguvernatorul BNM şi nu guvernatorul rămâne un mister doar daca nu luăm în calcul şi promisiunile eventuale făcute PCRM-iştilor… Sper să greşesc. Oricum, toată lumea aşteaptă să cadă peşti mai mari.

PPEM NU BEM Ziceam mai sus că Leanca nu a prezentat niciun raport. Dar în schimb şi-a prezentat partidul – PPEM. Poate anume grija de propriul partid şi respectul fidel al legii, ori, şi mai rău, grija nevoilor ţării, a fost cea care i-a ocupat tot timpul zilele acestea? Îl priveşte, desigur. Până la urmă fiecare face ce vrea (în limita legii, bineînţeles), dar ma minunează capacitatea călcatului pe greble a moldovenilor… Eu voi urmări proiectul lui Leancă cu interes, dar… fără pasiune şi speranţe inutile. Sunt întrebări (esenţiale!) la care Leancă aşa şi nu a răspuns. Din respect de lege şi secret de stat, pe semne. O fi vre-o deformare profesională la el…

CCA ŞI SECRETUL Tot în secret s-au atribuit şi acele două posturi disponibile în CCA. Ştiţi ceva? Ei se tem de noi!… Ei înţeleg că există evidenţe care nu pot fi scoase la lumină. Şi vor secretizare. Numai că e prea târziu. Maşinăria a pornit. Spoiala de pe faţade se cojeşte. Degrabă pietrele seculare îşi vor arăta culoarea. Acele care rămân pe loc după trecerea apelor. Ştiţi ce declaraţie mi-a părut cea mai sinceră şi veridică zilele acestea? Fiodor Ghelici, unul dintre cei mai cunoscuți adepți ai curentului moldovenist, zice că ar vota pentru Unirea cu România! De ce? Fiindcă atunci când nu eşti plătit să spui minciuni (fiindcă Rusia a mizat pe Dodon) şi atunci când ştii că nu ai şanse politice (fiindcă Rusia a mizat pe Dodon), spui ce crezi… Pe bune: DNA, treceţi Prutul!

SALONUL LA CARE TREBUIA SĂ FIM Week-end-ul trecut la Paris a avut loc Salonul de carte. Pe standul României scria distinct: La littérature féminine. Le féminin de la littérature. Coincidenţă ori ba, dar din Republica Moldova au venit doar distinse doamne: Aliona Grati, Radmila Popovici, Margareta Curtescu, Nina Corcinschi venite de la Chişinău şi Bălţi. Şi împreună cu ele Lucreţia Bârlădeanu cu Victoria Sicorschi, stabilite în Franţa. Dar nu cred că vom greşi mult asociindu-le la acest şir. În mare parte această prezenţă o datorăm editurii Vinea şi lui Nicolae Ţone care, cu o tenacitate neobosită, publică şi promovează autori din Basarabia… Întrebarea pe care mi-o pun însă se referă la autorităţile „literare” din Republica Moldova: chiar e greu să organizezi o prezenţă instituţională regulată la 3-4 cele mai mari saloane de carte internaţionale? N-o mai fi costând un stand chiar ca acel de la Milano!

SALONUL LA CARE PUTEAM ŞI SĂ NU FIM Moldova a decis încă acum câţiva ani să participe la Expoziția Mondială „Milano 2015”. O prezenţă deloc obligatorie, un fel de nice to have, fără îndoială utilă, doar că foarte costisitoare. Aproximativ 57 mln de lei (conform persoanelor care gestionează proiectul). 22 milioane au fost deja cheltuite. Dar mai trebuie vre-o 30. Căci contracte au fost semnate şi banii trebuie plătiţi… Şeful de proiect zice ca au un acord cu Comitetul organizatoric. Dar din acte nu s-au găsit decât hotărârea de Guvern în care nu scrie nimic de bani şi un document de Strategie Sectorială de Cheltuieli elaborată de Ministerul Economiei al Republicii Moldova în care pentru asigurarea asistenţei în vederea organizării participării Republicii Moldova la Expoziţia Mondială „Milano 2015” au fost prevăzuți doar 15 milioane lei. Scurt pe doi: din video reese un lucru : nimic nu a fost făcut cu cap în gestionarea acestui poiect. Profesionalismul e la ani lumină distanţă de el. Nişte băieti şi fete awsome se joacă de-a promovarea ţării aruncând cu milioane în dreapta şi stânga. Guverne (şi acesta, al lui gAburici, şi acel precedent, al lui Filat/Leancă) – de o incompetenţă (mă refer acum doar la acest proiect) total stratosferică… Acum, intraţi în horă, nu avem de ales: trebuie de participat (a se înţelege de cheltuit încă 30 de mln.)! Căci a nu participa e una. A anula o participare planificată la doar o lună de la începerea salonului – e alta. Fie. Dar după asta, eu vreau o anchetă. Cu procuratură, CNA, etc., etc. Pentru că ţara şi bugetul de stat nu sunt un joc în bumbi. Partea rea este că uite aici, băieţii awsome ar putea s-o dea în bară zdravăn (deşi eu sunt convins că ei nu sunt rău intenţionaţi)... Căci asta nu ţi-i BEM şi Aeroport...

ŞI POPORUL, CE FACE POPORUL ? Plăteşte pentru prostiile bandiţilor, hoţilor, băieţilor şmecheri şi ale băieţilor awsome. Cine altul să plateasca? Preţurile cresc, tarifele cresc, gazul se scumpeşte… Şi el trebuie să se descurce cumva. Să-l scoată şi pe dracu’ din iad… Ce-s pe lânga asta de scos cinci tone de cupru dintr-un reactor nuclear?...

În rest... La Chişinău se cântă Bach! Johann Sebastian Bach! Muzică bună! Mergeţi la festival şi ascultaţi. Şi uitaţi de noutăţi, măcar pe durata unui concert. Căci no news – good news.

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher