Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
9 mars 2015 1 09 /03 /mars /2015 10:35
Săptămâna evidenţelor rău camuflate

Iată stau eu acum şi încerc, dragii mei, să vă zic ceva şi despre săptămâna care a trecut… M-aş apuca de plete şi aş începe a mă văicara, dar nu-mi vine. Şi nici nu cred că ma veţi crede. Totuşi lumea se vede prin ochelarii pe care ţi-i pui, iar eu azi sunt în duşii cei buni. Literalmente, sunt dus de-acasă (de la toate casele !) pierdut undeva în munti şi încerc să mă conving de faptul că ceea ce se întâmplă în ţara mea e reparabil… Dar de fapt nu pot scăpa de gândul că nici catastrofă nu mai este : e ceva care a depaşit acest stadiu. E un delirium tremens total ! De aceea nici a boci nu-ţi mai vine, ci pur şi simplu… a chiui din răsputeri, aşa cum n-ai chiuit niciodată în viaţă, să-ţi faci plămânii şi gâtlejul petică !

Doar imaginaţi-vă un astfel de flash mob : toţi moldovenii câţi au mai rămas, oriunde nu s-ar afla, să chiuie din răsputeri în acelaşi moment ! Ah ce performance ar mai fi ! Mai ştii, poate măcar asurzeşte vre-un ciocoi din acei de care nu putem scăpa şi gata… măcar atâta folos…

N-am să mă lungesc mult astăzi… Iată ce mi s-a părut semnificativ în săptămâna care a trecut :

MARŢIŞOR: Există lucruri sacre de care nimeni nu îndrăzneşte să se-atingă. Şi acest lucru insuflă speranţă. Festivalul « Mărţişor » an de an ne aduce în ţară cei mai buni şi mai valoroşi artişti (cel puţin pe ai noştri). Anul acesta a demarat a 49-a ediţie a festivalului. Vorba cântecului : « cât există ceva sfânt… ». E o sărbătoare frumoasă ! Fiindcă ea nu celebrează o zi în care cineva a învins pe cineva, o vărsare de sânge sau un masacru edificator. E pur şi simplu prima zi din primăvară. Felicitări tuturor !

În rest… tristeţe…

NEMŢOV : Fără îndoială, asasinatul lui Boris Nemţov a fost subiectul major al săptămânii care s-a scurs… nu cred că există cineva care să nu fi scris despre această crimă. De aceea nu voi veni cu « analiza » mea, în plus la tot ce aţi citit până acum. Oricum adevărul nu-l vom cunoaşte niciodată… Dar două gânduri am să vi le pun negre pe alb : Primo: pentru toţi acei care au susţinut sus şi tare că Putin nu are niciun interes în a-l elimina pe Nemţov nu am decât un sfat : wait and see. Secundo : Oricare nu ar fi adevărul şi oricine nu ar fi asasinul, veritabilul responsabil şi vinovat este şi va rămâne Putin şi regimul său.

MĂTĂSARU : Mătăsaru a primit 2 ani (cu suspendare, din fericire). Exact aceeaşi sentinţă a primit-o şi Creţu, ţapul ispăşitor al « vânătorii domneşti ». Aşa-dar, acţiunea lui Mătăsaru a fost egalată cu un omor fără premeditaţie… « De ce i s-au dat lui Mătăsaru 2 ani ? Din cauza la o p…ă ! » Eu totuşi consider că avocatul a fost unul rău. Explic : dacă Lupu zice că ceea ce arată el în Parlament semnifică «a schia », atunci eu insist că Mătăsaru a fost condamnat pentru că a exibat în spaţiu public o… ciupercă ! Phallus impudicus nu este decât o specie biologică ! În altă ordine de idei, mă interesează dacă Lupu a depus plângere la poliţie pentru atentă la demnitatea Domniei sale. Şi dacă e să dezvoltăm acest fir până la capăt şi să revenim la cauză, insistând în continuare (iar eu chiar insist ! dacă tot a fost acceptat « datul în schiuri » de la Lupu) că Mătăsaru a lipit o ciupercă, atunci… cine e « P…a » ?!!! Căci omul zice că din cauza ei a primit 2 ani ! Lupu, care nu a depus plângere, dar s-a simţit lezat ? Poliţistul, care nu ştie biologie ? Sau judecătorul, care nu ştie legile ? Gluma-i glumă, dar cazul e grav ! Într-o ţară în care Pussy Riot erau băgate la zdub în 2012, în 2015 era împuşcat Nemţov !

Şi încă un aspect: figurina lui Mătăsaru probabil nu ar fi meritat mare atenţie. Dar acţiunile organelor represive au ridicat-o la statut de artă !

„Angajamentul social şi autosuficienţa artefactului – iată două mecanisme care permit înfruntarea cu media şi puterea.” Viktor Misiano interviewat de Vasile Ernu, "Intelighenţia rusă azi" (Cartier, 2012, p.191)

Iar arta (şi dragostea !) este mult mai subversivă decât oricare glonte. Au dreptate acei de « sus » atunci când se tem de Mătăsaru!...

gABURICI ŞI BACUL: Ziarul de Gardă ne aduce în aceste zile citeva ne-“lamuriri” referitor la CV-ul lui gAburici. Şi aflăm că gAburici e prea posibil să nu fi luat nici bacul ! De la un ins ieşit de pe băncile MGIMO-ului, (orice nu am crede despre această şcoala, şi pe bună dreptate, dar MGIMO e o şcoală serioasă) ajungem la unul care este… practic inalfabet ! Ce ziceţi de mahmureala de azi după beţia plină de speranţe de până acum ? Şi încă ceva : Maia Sandu se pare că este în continuare în Guvern. Marea luptătoare pentru ridicarea nivelului bacului… Iar şeful ei pur şi simplu nu-l are, ori îl are, dar naiba ştie cum anume… Să vedem cu ce « ruşine » va putea ea promova « reformele » ei mai departe. O cameră ceva pentru cabinetul de miniştri ? Ah, uitam : ei tocmai au restricţionat recent accesul camerelor în Parlament…

Cam atât. Voi pune punct aici. Nu că nu s-ar fi întâmplat şi alte lucruri (numai gajul clădirii palatului feroviarilor cât face !), dar… mă duc să chiui ! poate mă voi simţi mai… liber.

TEXT SCRIS PENTRU DESCHIDE.MD

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher